23% ръст на загиналите в катастрофи, отчитат от полицията в Шумен


Дата: 16/10, 17:20

снимка Булфото

Общо 149 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) са регистрирани в Шуменско през 2023 година, при които са ранени 175 и са загинали 15 души. В сравнение с 2022 г. броят на произшествията нараства с 23,1 процента, а на ранените и загиналите, съответно с 27,7 и 36,4 на сто. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“ в Шумен на Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Тежки пътнотранспортни произшествия през миналата година са регистрирани във всички общини на областта, като тяхната концентрация е най-голяма в Шумен - 92 произшествия, с шест загинали и 115 ранени. Пътнотранспортни произшествия със загинали са регистрирани в още пет общини на областта - Нови пазар, Велики Преслав, Венец, Каспичан и Смядово. 

В област Шумен по-голямата част от тежките пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са регистрирани в границите на населените места – 61,7 процента, при които един е загинал, а 98 са ранени. 

Най-много тежки произшествия през 2023 г. са станали през месеците юли и август - по 13,4 процента, както и през септември и декември - по 10,1 на сто от пътнотранспортните произшествия за годината, а най-малко – през ноември и март, съответно 4 и 4,7 на сто от общия брой ПТП за годината. Най-много са загинали през месеците май и октомври - 20 процента от общия брой на загубилите живота си на пътя.

От седемте дни в седмицата в област Шумен през миналата година най-много тежки пътни произшествия са регистрирани в понеделник - 31, или 20,8 процента от общия брой произшествия. В този ден от седмицата при катастрофи са загинали трима и са ранени 32-ма. 

Област Шумен е на шестнадесето място по брой тежки пътнотранспортни произшествия и загинали сред 28-те области в страната през м.г.. В негативната класация областта е на двадесето място по брой ранени. 

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка в областта е влошена. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в движението, съобщиха в началото на годината от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен при отчета за дейността си за миналата година. 

Полицията в Шумен работи за подобряване на пътната безопасност и чрез филми, каза в интервю за БТА говорителят на полицията в областния град Ася Йорданова. Наскоро ОД на МВР изготви и филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст от около 86 процента на този вид престъпления спрямо м.г.

Нова превантивната програма на ОД на МВР - „Детско полицейско управление“, започна в областта на 1 октомври. 

На 29 юни миналата година Областната дирекция на МВР  бе отличена за принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата. При връчването на първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на БТА, отличието бе присъдено за усилията, които екипът на дирекцията полага за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм, предаде БТА.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Френски журналист: Мбапе е психично болен пияница
Дата: 16/10, 19:19

България участва със „Спартан“ и „Кугър“ в многонационалното учение Brave Warrior 24
Дата: 16/10, 19:12

Възпитаник на варненски университет спечели 8000 лв. пред цяла България
Дата: 16/10, 19:09

Рюте с опасения за плана на Зеленски
Дата: 16/10, 18:582 Коментара

Борислав Гуцанов: България трябва да стои далеч от военния конфликт в Украйна
Дата: 16/10, 18:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия