Кметът на Варна Коцев: Няма да има големи улични ремонти през лятото


Дата: 18/04, 19:42

Снимка: булфото

През летния туристически сезон няма да има големи улични ремонти. Това каза по време на днешната пресконференция в Община Варна кметът Благомир Коцев. Спряхме над 15 ремонта, за да осуетим транспортния хаос в града по време на най-натоварените месеци. Голяма част от тях, като кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ в района на „Двете кули“ и пътят от „Траката“ до КК „Св. Св. Константин и Елена“, са свързани с големия ВиК-проект, уточни кметът. Те ще започнат през есента.

Заради по-голямата натовареност на пътните артерии през лятото, ремонтът на пътя „Аспарухово“ - „Галата“ също се отлага за септември. В други обекти, където ремонтите са започнали, но не са приключили заради забавяне на работата на ВиК-дружеството, ще се търсят временни решения за летните месеци. Сред тях са ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака и бул. „Христо Смирненски“. По думите на заместник-кмета по строителството Пламен Китипов те ще бъдат отворени за движение, за да се облекчи трафикът през лятото, съобщават от пресцентъра на Община Варна.

Големи ремонти през туристическия сезон няма да има и в централната част на града. Причината е, че започнатите преди местните избори множество обекти не са били обезпечени нито технически, нито с човешки ресурс от фирмите – изпълнители. Недостигът на хора и строителна техника е основната причина за забавянето на проектите, като при някои от тях вече има просрочване на сроковете по договорите, каза още кметът Коцев. Той допълни, че администрация в последните 5 месеца е установила, че проектите са несъвършени и с допуснати много пропуски. Това, по думите му, означава, че на места проектантите изобщо не са били на терен и са чертали по карти.

Заради лошото проектиране, наследено от бившата администрация, сега се налага да правим ревизия в движение, каза кметът Коцев. Тя е в ход и установява, че пропуски има и в изпълнението, допълни той.

От своя страна Пламен Китипов поясни, че в договорите за авторски и инвеститорски контрол не са заложени измерими критерии за качество, което възпрепятства санкционирането на изпълнителите за констатирани нередности. Той беше категоричен, че настоящото ръководство на общината е завишило инвеститорския контрол и няма да  приеме нито един обект, по който има забележки. Същевременно в новите проекти ще се залагат нови, по-високи критерии и реалистични графици за изпълнение. Ще се изготвят ежеседмични доклади и ще се протоколират всички установени проблеми, допълни още Китипов.

Като реалистичен срок за завършване на започнатите ремонти той посочи края на месец май - началото на месец юни. В този график са най-вече районите, където предстои въвеждане на т.нар. „зелена зона“ за краткосрочно паркиране. В нейния обхват влизат улици, които се нуждаят от частичен ремонт, защото проектът за „зелена зона“ е правен преди години, когато състоянието на настилките е било по-добро.

Очаква се доклад от всички районни кметства за най-компрометираните участъци, които да се рехабилитират аварийно. За целта се обмисля и създаване на собствено общинско звено за спешни ремонти. Така ще се избегне забавянето поради нуждата от провеждането на обществени поръчки. Няма да се разчертават паркоместа върху дупки в асфалта, категоричен беше Китипов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Черно море Тича обърна Спартак (Плевен) и прати серията в трети мач
Дата: 01/05, 21:23

Алек направи немислимото с Валерия в „Ергенът“
Дата: 01/05, 21:22

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия
Дата: 01/05, 21:17

Ваня Григорова: Нинова да беше направила обединението преди регистрацията
Дата: 01/05, 20:59

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 01/05, 20:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия