Кристалина Георгиева би камбаната за работните ни места: AI ни удря като цунами


Дата: 14/05, 11:56

Булфото

Изкуственият интелект удря световния пазар на труда „като цунами“, заяви в управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс, цитира БТА.

Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира Георгиева на събитие в Цюрих.

„Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това“, посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

„Той (изкуственият интелект) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, повече неравенство в нашето общество“, допълва тя.

Георгиева заяви, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна.

Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

„Ние не сме в глобална рецесия“, посочи Георгиева, която беше атакувана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга на развиващия се свят.

„Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи“, посочи тя. „Инфлацията, която ни засегна много силно, отслабва почти навсякъде“, допълни още.

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан, който също говори на събитието, каза, че борбата с инфлацията в Швейцария вече е напреднала.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пьотр Нестеров на четвъртфинал на турнир в Румъния
Дата: 28/05, 22:14

Швеция се отказа да доставя на изтребители Gripen за Украйна
Дата: 28/05, 22:00

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 28/05, 22:00

Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 28/05, 21:50

Запомнете тези четири дати през юни и внимавайте във въпросните дни
Дата: 28/05, 21:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия