Арестуваха четирима души в Япония по подозрения в подкупи, свързани с Олимпиадата в Токио


Дата: 17/08, 18:37

Снимка: Pexels

Арестуваха четирима души в Япония по подозрения в подкупи, свързани с Олимпиадата в Токио. Бивш член на борда на организационния комитет и трима души от компания за облекло, която беше изненадващ спонсор на летните игри, бяха задържани днес, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бившият изпълнителен директор на рекламната агенция „Денцу“, 78-годишният Харуюки Такахаши, е заподозрян в получаване на подкупи от бившия ръководител и от двама служители на компанията за костюми „Аоки Холдинг“, съобщиха от прокуратурата. „Аоки Холдинг“ шие костюми, които обикновено младежи, току-що завършили училище, носят за интервюта за работа и на първото си работно място.  Фирмата изненадващо бе избрана да облече японските олимпийци, докато спортистите от други държави на Олимпийските игри носеха екипи, ушити от водещи модни компании.

Окръжните прокурори на Токио казаха в изявление, че предполагаемият подкуп възлиза на общо 51 милиона йени (380 000 долара), депозирани в банкова сметка на компанията на Такахаши от октомври 2017 г. до март тази година, и се смята, че е свързан със спонсорство на игрите и продукти, свързани с Олимпиадата.

Въпреки че отдавна се носеше слух за корупция на високо ниво сред олимпийските служители, арестът идва като удар върху олимпийските амбиции на Япония. На Такахаши се приписва осигуряването на 3 милиарда долара от местни спонсори за Игрите в Токио. „Денцу“ е ключов играч в много големи японски събития, включително Олимпийските игри. Япония се стреми да получи домакинството на зимните олимпийски игри през 2030 г. в Сапоро.

Такахаши напусна борда на „Денцу“ през 2009 г., но продължи да упражнява значително влияние в сектора на рекламата и организирането на събития в Япония. След това той оглави собствена компания. От „Аоки“ казаха, че все още проучват въпроса и не искат да коментират ситуацията веднага, а Японският олимпийски комитет не беше открит за коментар.

Японските медии съобщават, позовавайки се на прокурори, че Такахаши отрича да е извършил нарушение, като подчертава, че му е било платено за консултантски услуги. Освен това бяха арестувани Хиронори Аоки, 83-годишният основател на „Аоки“, неговият по-малък брат и заместник в компанията 76-годишния Такахиса Аоки, и Кацухиса Уеда на 40 години, който е изпълнителен директор в корпоративна група. Съмнителните плащания са извършени над 50 пъти.

Миналия месец прокурорите нахлуха в дома на Хиронори Аоки в Токио, като се засилват спекулациите за повече арести. Бившата президентка на Организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото обеща да сътрудничи на разследването.

По официални данни последните игри в Токио струваха 13 милиарда долара, дошли предимно от данъци. Това беше двойно повече от първоначалната оценка, направена, когато Международният олимпийски комитет присъди домакинството на събитието на Токио, но по-малко от 25 милиарда долара, които някои прогнозираха.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 02:40

Александър Везенков: Ситуацията не е идеална за мен
Дата: 29/03, 02:00

На 29 март рожден ден има Красимир Балъков
Дата: 29/03, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия