Няма спасители и концесионери за плажовете във Варна


Дата: 21/05, 09:06

кадър БНТ

Тази година 28 плажа във Варненска област са без концесионери. За най-популярните сред тях от Областна управа се опитват да осигурят водни спасители чрез обществена поръчка, като срокът за подаване на офертите е 29 май.

Една от причините за липсата на интерес към плажовете, които се отдават на концесия или под наем, са промените в наредбата за водноспасителната дейност. Изпълнението ѝ увеличава многократно разходите за медицинско обслужване на плажа. Трудно се намират и спасители, оплакват се концесионери.

"Липсата на кадри при нас е също толкова сериозен проблем. Налага се да търсим и спасители. Даже не открихме спасители от други страни. На някои от ивиците ще има хора, които са на възраст 60-65 години, че дори и до 70-годишна възраст", каза Андрей Василев, представител на концесионерите на варненските плажове.

Областна администрация във Варна търси спасители за десет от най-посещаваните неохраняеми плажове в региона. На всеки от тях ще има спасителен пост с двама спасители. Осигурени са 430 000 лева за обезпечаването на тези плажни ивици.

"Беше отправено запитване към БЧК каква е обезпечеността за един спасителен пост, съответно изискванията колко спасители да има, какво включват техните разходи", обясни Милен Иванов, главен експерт в Областна администрация – Варна пред БНТ.

На градския плаж във Варна ще има спасители и медици.

"Подготовката върви с почистване на пясъчната ивица, заравняване и обособяване на платени и свободни зони, които хората могат да посещават. След 24 май плажът ще бъде частично осигурен с медицинско обслужване и водно спасяване", каза Андрей Василев.

През това лято чадър и шезлонг ще струват с лев повече от миналата година.

"Тази година предвиждаме цените на чадърите и шезлонгите да бъдат 6 лева. На места, където има зони направени с легла и шатри, ще са с по-високи цени", посочи Василев.

На градските плажове не се предвиждат нови атракции. Концесионерите казват, че се чувстват ощетени, защото цените, на които предлагат своите услуги, не са обвързани с индекса на инфлацията, за разлика от концесионните такси, които се актуализират всяка година.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ПСС: Не са подходящи условията за туризъм в планините, очакват се градушки
Дата: 03/06, 12:06

Аварии оставят няколко района без вода днес във Варна
Дата: 03/06, 12:02

Син уби баща си и се самоуби в Симеоновград
Дата: 03/06, 11:57

Два малки самолета се сблъскаха на авиошоу, единият пилот е загинал (видео)
Дата: 03/06, 11:56

106 държави потвърдиха участието си в срещата на върха за Глобален мир в Швейцария
Дата: 03/06, 11:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия