Проф. Овчаров: Надявам се патриарх Даниил да преосмисли свои позиции


Дата: 30/06, 19:59

Стопкадър бТВ

Известен наш професор отправи ясно послание към новия патриарх.

„Не са приятни някои от изказванията на младия патриарх. Сред духовните среди доколкото знам той има образ на монах и на дълбоко религиозен човек. Да видим какво ще бъде. Що се отнася до неговото русофилство, се надявам той да преосмисли някои свои позиции. Вселенският патриарх му намекна в тази насока в своята реч”.

Това каза археологът проф. Николай Овчаров в предаването „120 минути”.

„Преди приемането на християнството князът кръстител Борис Михаил е подложен на атака от двете страни – от патриарх Фотий, но и от папа Николай I, така че още от тогава България е пред дилемата Изток или Запад. Според мен днес прекалено много се политизира този въпрос. Ще видим как ще се развият нещата, нека да не предричаме каква ще бъде неговата политика, но според мен е добре, че държавата показва своето присъствие”, допълни по бТВ проф. Овчаров. 

По думите на археолога новият патриарх трябва да заеме ясна позиция по отношение на войната в Украйна, но и по други важни въпроси.

„Стана дума и за македонската църква, по отношение на сръбската църква също имаме неща за уреждане. Има много неща, които през последните години са замитани под килима“, каза Овчаров.

По думите му в последно време се е засилил вечният спор между българската и руската църква  за това кой е първи.

„Някои подлагат под съмнение това, че русите получават и християнството, и писмеността от българската църква. Има съмнения, виждаме цялостната политика в последно време. В една или друга форма това го виждаме като политическа доктрина“, обясни проф. Овчаров.

„Източноправославната църква не страда от историзма. Който не се поучи от бедите на историческото минало, неизбежно ще претърпи последствие в бъдеще“

Той коментира и присъствието на Вселенския патриарх за първи път по време на избор за български патриарх.

„Добре е, но все пак да не забравяме старата латинска максима да се пазим от данайците (гърците) дори когато ни носят дарове. Вселенската патриаршия е първа между равни, но не винаги са били добри отношенията между българската църква и вселенската патриаршия, Вартоломей го каза в своето слово. Трябва да се внимава и с тях, но ако погледнем геополитическата ситуация все пак в момента позицията на Вселенската патриаршия безспорно е правилна“, посочи проф. Николай Овчаров.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Германия и Полша потвърдиха сътрудничеството си в областта на сигурността
Дата: 02/07, 17:17

Радев: Правителство на малцинството е някакъв изход
Дата: 02/07, 17:16

Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 02/07, 17:10

Ясно е кой е подпалил строителния хипермаркет в Разград
Дата: 02/07, 17:061 Коментар

Смайваща находка край български град, пристигнаха сапьори
Дата: 02/07, 17:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия