Простреляният словашки премиер е в стабилно, но много тежко състояние


Дата: 16/05, 13:16

Снимка Булфото, архив

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в „много тежко“, но стабилно състояние, каза днес служител на болница, след като вчера беше прострелян.

Мириам Лапуникова, директор на университетската болница FD Roosevelt в Банска Бистрица, където е приет Фицо, заяви, че премиерът е претърпял петчасова операция с два екипа за лечение на множество огнестрелни рани, предава БТА.

„В този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение“, каза тя пред репортери.

Вицепремиерът Робърт Калинак каза, че лекарите са успели да стабилизират състоянието на Фицо през нощта и са в ход процедури за осигуряване на по-нататъшно подобрение.

„За съжаление състоянието продължава да е много тежко поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме, че ще успеем да овладеем ситуацията“, каза той.

Стрелбата беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане, като политически анализатори и законодатели казаха, че това е показателно за все по-трескава и поляризирана политическа обстановка в целия континент.

Въоръженият мъж стреля по 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова.

Словашките медии съобщиха, че 71-годишният стрелец е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Новинарското издание Aktuality.sk цитира сина му, че баща му е притежател на разрешително за оръжие.

Инцидентът повдигна въпроси и относно мерките за сигурност на Фицо, тъй като нападателят успя да произведе пет изстрела от упор, въпреки че премиерът беше придружаван от няколко охранители.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия