ЖП Гара без релси във Варненско изуми мрежата


Дата: 28/03, 10:03

Кадър Забелязано във Варна

Снимка от варненското село Нова Шипка провокира дискусия в социалните мрежи.

На нея се вижда ЖП гарата, която е в плачевно състояние, а още по-куриозното е, че на коловозите изобщо не се виждат релси.

Хората припомнят, че навремето тук е кипял живот и са пътували прави до Варна.

Всъщност Нова Шипка е доста кокетно село и става все по привлекателно за инвестиции в имоти за хора от България и чужбина, търсещи спокойствие близо до природата.

То е в Община Долни Чифлик с население от около 200 души. Намира се в Камчийската долина и е сгушено в прегръдката на красивите вековни гори.

Почти всички улици са добре асфалтирани.

В сградата на кметството се помещават още пощата, читалището и пенсионерския клуб „Нова Шипка”. Преди две години пред БНР кметският наместник Николинка Николова. изрази съжалението си, че преди години са закрили училището, детската градина и ЖП-гарата.

Въпреки че гарата беше закрита, остана ЖП-спирката. Имаме осигурен ЖП и автобусен транспорт, който свързва селото с Варна и близките населени места. В селото имаме 17 деца. Те учат в училището в село Гроздьово, което е на 3 километра от Нова Шипка. Осигурен е безплатен транспорт. За съжаление нямаме лекар и аптека. Благодарение на една програма за патронажна грижа, хората се снабдяват с необходимите лекарства", каза кметският наместник Николинка Николова.

В селото преобладава възрастното население, но в последните години все повече млади хора са започнали да се заселват в Нова Шипка, привлечени от красивата природа и спокойствието. Селото е притегателно и за чужденците.

Въпреки че в Нова Шипка си имат трудности в ежедневието, хората са изключително задружни и сплотени.

Старото му име е Кесар.

Нова Шипка е на 2 км северно от р. Камчия. Там минава жп линията Синдел-Карнобат, през която минава паневропейски транспортен коридор 8.

Селището е било заселено с черкези, приблизително през 1862 г., по силата на договорка между Османската империя и Русия, след Кавказката война. Тогава компактни маси черкези се заселват в провинциите на Османската империя, като най-значителен е броят им в България.

След Освобождението (1878 г.) черкезкото население на село Кесар се изселило и мерата била предоставена на български преселници от изгореното през Руско-турската война (1877 – 1878 г.) село Шипка, Казанлъшко. Те нарекли новото село Нова Шипка (1879 г.)



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Само два дни ви делят от това да бъдете обявени от НАП за некоректни
Дата: 27/04, 13:26

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 13:10

Денков: Помните ли "Лафка"? Е, държавата ще свърши като нея, ако Пеевски е във властта
Дата: 27/04, 13:063 Коментара

Деси Цонева: Изследвахме се и се оказа, че всички сме болни
Дата: 27/04, 12:53

Мутафчиев: Всеки час е важен за обединение на лявото престранство
Дата: 27/04, 12:401 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия