Янаки Стоилов: Има повече аргументи изборите да се проведат на една и съща дата


Дата: 28/03, 10:21

Снимка: Булфото

Конституционният съдия Янаки Стоилов коментира актуалната политическа обстановка в сутрешния блок на БНТ.

"Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Виждате, че част от тези, които подкрепиха промените въпреки и деликатно започват да се дистанцират от тях с фразите "ами те каквото дадат, ние това приемаме". Хора, които трябва да се придържат стриктно към Конституцията, като че ли я прилагат, когато на тях не им пречи", каза Стоилов.

"При връчването на първия мандат за първи път участваха хора, които не са от кръга на тези, които посочва Конституцията. Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини. След това кандидатът за премиер отива и връчва една папка, казвайки "ами тези хора по принцип би трябвало да са съгласни". После се оказа, че не са съгласни. Това не е някаква казарма, в която отиваш за две години и не можеш по собствено желание да излезеш".

"През последните три, четири дни има някаква стабилизация. Това, което се говори общо взето се покрива с последващите действия, защото в предишния по-дълъг период това беше някакво надиграване между партньорите в коалицията, за да може всеки да извлече резултат, който смята за подходящ. Сега изглежда, че се отива към развръзка, към следващи избори".

Янаки Стоилов коментира дали има достатъчно основания за избори 2 в 1 и дали е възможно такова съединяване.

"Според мен има повече аргументи изборите да се проведат на една и съща дата. Не само заради това, че повечето партии в парламента изразиха такова предпочитание. А и защото виждаме все по-тясната връзка между европейската и националната тематика".

Стоилов определи като проблем дали избори 2 в 1 са възможни.

"Все още са възможни, ако в следващите десетина дена, бъдат извършени тези формални действия, защото това трябва да направи възможно датата 9 юни. Каквито и да са изборите е добре кандидатите в тези избори поне да знаят с какво се свързва в българската история датата 9 юни".

Янаки Стоилов е обезпокоен от факта, че мнозинството от хората в страната не очакват, че изборите могат да променят съществено техния живот и да решат големите проблеми.

"Всъщност сега президентът е по-затруднен, защото в промените, които се направиха, той трябва да премине през междинни действия, зависи от волята на други потенциално участващи лица".

"Президентът е поставен в условията на обвързана компетентност той да избере един човек, но след това да получи списъка от този кандидат за министър-председател.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Денков: Помните ли "Лафка"? Е, държавата ще свърши като нея, ако Пеевски е във властта
Дата: 27/04, 13:06

Деси Цонева: Изследвахме се и се оказа, че всички сме болни
Дата: 27/04, 12:53

Мутафчиев: Всеки час е важен за обединение на лявото престранство
Дата: 27/04, 12:40

Мъж и жена са приети в пловдивска болница в тежко състояние заради кърлежи
Дата: 27/04, 12:23

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 12:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия