КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток


Дата: 20/06, 17:26

До края на следващата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решение, с което да разпредели по справедлив начин разходите за балансиране на енергийната система между различните участници на пазара. Това съобщиха от регулатора. В момента ведомството прави анализ на възможните решения.

Само преди седмица търговци на електроенергия предупредиха, че се задават фалити в сектора заради драстичното увеличение на цената на тока за балансиране. От Асоциацията за свободен енергиен пазар и Асоциацията на търговците на електроенергия в България обясниха, че през май цените на балансиращата електроенергия за излишък са достигнали до над 2600 лева за мегаватчас, а за недостиг - до над 6300 лева.

Една от причините е липсата на енергия, която да балансира системата. Много от новите мощности, преди всичко фотоволтаици, са изградени без да се мисли за балансиране и оттам енергийната система стана трудна за управление. За това алармират от две години от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Изкривяването на пазара доведе и до нулеви цени заради излишъка на електроенергия в определен часови диапазон. Една от основните балансиращи мощности у нас - ПАВЕЦ "Чаира", е развалена. Все пак се очаква съоръжението да заработи поне частично до края на годината.

Справка на сайта на ЕСО показва, че в момента в светлата част на денонощието близо половината от енергията у нас се произвежда от слънчеви централи. Около 20 на сто - от АЕЦ, следвани от тецовете с 14,45%. В момента обаче по изключение за този сезон е изключен единият блок на ядрената централа заради ремонт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Здравословно хранене
Дата: 27/06, 12:30

Димитър Радев: България и Хърватия се движеха заедно към еврозоната, но през 2020 г. пътищата се разделиха
Дата: 27/06, 12:29

Много българи с имоти в Гърция пият една студена вода с наемите
Дата: 27/06, 12:21

Гърция планира въведе лимит на краткосрочните наеми
Дата: 27/06, 12:18

Илияна Йотова: Надявам се, ако се сформира кабинет, в него да попаднат грамотни и просветени хора
Дата: 27/06, 12:141 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия