Д-р Кантарджиев предупреди шофьорите: В колата спуснете стъклото поне на един пръст


Дата: 08/10, 10:15

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Ковид има, като за последната седмица имаме 660 души. Слава Богу, че броя на случаите се стационира.

Има много болни в момента, които са от ковид и от другите респираторни вируси. Трябва да се знае, че в момента ковид е най-много от подварианта на Омикрон кейпи 3. Той е без тежки усложнения. Важното е, че този ковид не е като онзи, дето я прескочиш прага, я не го прескочиш, независимо от това дали си млад или стар. Сега ковида минава много по-леко за няколко дни. Трябва да се пазят възрастните и хората с дефицит на имунитет. За ковида нямаме лекарство у дома, но пък той се развива бавно за няколко дни. На 5-6 ден, ако не си взел мерки да ликвидираш инфакцията в гърлото, ще кашляш две седмици най-малко.

Това коментира пред Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев. 

Трябва да внимаваме за няколко неща.

Когато много хора се събират, да имаме под ръка маска. Второ, колкото може повече да проветряваме.

В градския транспорт или колата притворен прозорец поне на един пръст няма да навреди, посочи той.

Рано е за грипа. Първите случаи обикновено се появяват през ноември, посочи той.

Обикновено епидемично разпространение със случаи в колективи, училища, градовете очакваме декември, а пика е или края на януари, или началото на февруари. Обикновено преди Коледа започва разпространението, когато си идват учащите се в западните страни, тъй като грипа обикновено тръгва от Великобритания и Скандинавието, коментира той.

Грипът е сериозно заболяване, особено за по-зърастни и деца. За него най-добре говорете с личния лекар, с добър лекар или най-добре да го склониш да ти предпише антивирусно лекарство, което да ти стои вкъщи. Тези хапчета са с дълъг срок на годност. И когато се прибереш следобеда и изведнъж почувстваш тръпки и измериш температура над 38 градуса, стегне те гърлото, заболят те всички кости, стави и мускули и не можеш да станеш от дивана, което за мъжете трудно се разбира от какво точно е, звъниш на лекаря и му казваш. А той ти казва, че ти си си го купил лекарството и го почваш. То е 75мл. Става и за деца, защото може хапчето и на половина да се счупи. Една опаковчица пази цялото семейство, защото като го вземеш вечерта и на другата сутрин, на обед вече няма нужда да го взимаш, коментира професорът.

Хубаво е да се ваксинираме срещу грип. Хората над 65 г. да си потърсят лекаря за ваксинация. Иначе едната ваксина в аптеките я има, чакаме другата. То пък като кажеш, че няма ваксини в аптеките, всички хукват да се ваксинират. А като кажеш, че има за всеки, никой не иска, коментира той.

Ваксината най-добре е да се направи октомври. Така че купувате и слагате. Когато бях млад имах куп ваксини в хладилника и ме пазиха, ама вече остарях и гледам да си ги слагам, пошегува се проф. Кантарджиев. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масово клане в Хаити: Над 70 души са убити
Дата: 08/10, 14:54

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 08/10, 14:50

Руските власти евакуират Крим
Дата: 08/10, 14:47

Напишете името и рождена дата на ръцете си, зоват властите преди урагана "Милтън"
Дата: 08/10, 14:38

Повечето българи са на мнение, че Шенген е сред основните постижения на ЕС
Дата: 08/10, 14:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия