Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, които осигуряват доставките за ЕС


Дата: 28/04, 00:46

снимка Булфото 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Максим Кожицки, управителят на Лвовска област, която граничи с Полша, заяви, че неговият регион е пострадал от удари по време на нападението с крилати ракети и хиперзвукови ракети "Кинжал", въпреки че украинските сили са свалили три ракети.

Той каза, че два обекта от критичната енергийна инфраструктура в района на Стрий и Червоноград са били повредени и в тях са избухнали пожари, въпреки че аварийните служби бързо са потушили пламъците.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни ракети, по-специално системи "Пейтриът" (Patriot), и заяви, че Украйна се нуждае от поне седем такива отбранителни системи.

"Траекториите на ракетите и характерът на удара бяха изчислени от руските терористи така, че да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана", каза той. "Всяка свалена ракета днес е значителен резултат", добави Зеленски.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Грандиозна премиера ще направи големият ГЕОРГИ ХРИСТОВ на новия си албум ”ПЕЙ СЪРЦЕ” във Варна
Дата: 10/05, 02:10

Израел се класира на финала на "Евровизия"
Дата: 10/05, 02:07

Фаджоли отново се разкая заради хазартната си зависимост
Дата: 10/05, 01:42

Задържаха 51 336 шампоана менте на "Капитан Андреево"
Дата: 10/05, 01:15

Олимпиакос си заслужи мечтания финал в Атина
Дата: 10/05, 01:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия