Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях


Дата: 29/06, 17:15

нова тв

На 20 юни след 42 тура на прегласуване бяха избрани тримата митрополити, които на 30 юни ще се борят за поста на патриарх на Българската православна църква. Макар цифрата да звучи впечатляващо, всъщност изборът бе значително по-бърз от последния през 2013 година, когато отне цели два дни, предава нова тв.

Сега, един от тримата кандидати - Григорий Врачански (наместник-председател на Синода) бе излъчен още след първото гласуване с 11 гласа, докато другите двама - Даниил Видински и Гавриил Ловчански бяха избрани съответно на 32 и 42 тур с по 9 гласа. 

Истинското име на Врачанския митрополит Григорий е Красимир Цветков. Той е роден през 1970 година в Ботевград. Учи в Природоматематическата гимназия в града, преди през 1996 година да се обрече във вярност на Църквата. Първоначално е ръкоположен за йеродякон, а година по-късно и за йеромонах. Дипломира се в Богословския факултет на Атинския Университет "Каподистрия". От 2007 година е протосингел на Софийската митрополия, а от 2011 година - игумен на Троянски манастир.

От 2014 година става и викарий на Софийския митрополит. На 12 март 2017 година, след провеждане на канонически избор, е избран за Врачански митрополит с пълно единодушие. От март месец, след смъртта на Неофит, е избран от Светия синод за наместник-председател, поемайки службата на покойния патриарх до избора на нов. Именно на него бе възложена и организацията на избора за нов глава на Православната църква.

Истинското му име е Цветан Динев. Роден е през 1950 година в София. Учи във Висшия инженерно-строителен институт, като същевременно редовно посещава Клисурския манастир, в който се сближава с монахиня на име Мария. От 1973 година заживява постоянно там, а през 1979 г. е ръкоположен за монах, година по-късно е назначен и за игумен на манастира. От 1984 до 1986 година специализира в Московската духовна академия. Става доктор на Богословието, а после и архимандрит.

Избраха тримата претенденти за патриарх 
От 1986 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. През 1991 г. се завръща у нас и става протосингел на Софийска митрополия и успоредно с това игумен на манастира "Света Петка". От 1998 г. е викарий на Софийския митрополит, а от 2001 г. е избран и за Ловчански митрополит. През 2009 г. е избран да оглави Върховния църковен съвет при Светия Синод, две години по-късно и Културно-просветния отдел. 

Роден е през 1972 година в Смолян под името Атанас Николов. Завършва средно образование в родния си град, а през 1996 година записва Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Още на следващата година обаче се мести в Богословския факултет. От 1997 година е послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги", след две години става монах и е ръкоположен за йеродякон.

През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", където е ръкоположен за йеромонах, а две години по-късно става архимандрит. През 2008 г. по решение на Светия Синод става епископ в храма "Св. Александър Невски". Назначен е за викарий последователно на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Кой е фаворит за поста?

Според специалистите, с най-големи шансове за поста е 53-годишният Григорий Врачански, който бе избран сред тримата претенденти още на първия тур с 11 гласа (от общо 14). Реално, нито един от другите двама не събра толкова, отчитайки, че бяха посочени чак след 30-тия и 40-тия кръг. Голямото му предимство е именно опитът и това, че дефакто вече изпълнява функциите на патриарх като наместник-председател до избора на нов такъв.

Иначе другите двама имат любопитно противопоставяне - Ловчанският митрополит Гавриил е най-възрастният (74 години), а Видинският митрополит Даниил - най-младият (52 години). Извън това обаче и двамата имат доста общи възгледи, като никога не са крили проруските си позиции.

Малко след началото на конфликта между Русия и Украйна и след като Москва вече бе обявила България за неприятелска държава, Гавриил участва в литургия в Руската църква с външния министър на Московската патриаршия, митрополит Антоний. Даниил пък бе сред хората, които реагираха изключително остро след затварянето на Руската църква миналата година, изразявайки явното си огорчение от решението представителят й, архимандрит Васиан и негови двама духовници, да бъдат изгонени по подозрения в шпионаж. 

Кога ще стане ясно кой е новият патриарх? 

Окончателното решение кой да оглави Българската православна църква ще бъде взето от Патриаршеския избирателен събор на 30 юни, в който общо 145 духовници и миряни ще гласуват тайно. Тогава в Синодалната палата в София се очаква да присъства и Вселенският Патриарх Вартоломей, което е показателно за сложността на избора. При всички положения обаче, на 1 юли ще знаем със сигурност кой е наследникът на покойния Неофит.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Геновева Петрова, Алфа рисърч: Никой не знае дали „Величие” ще подкрепи правителството
Дата: 01/07, 20:22

Противоминната военноморска група в Черно море започва работа
Дата: 01/07, 20:18

Горан Благоев: Светият Синод да излезе със становище за войната в Украйна
Дата: 01/07, 20:071 Коментар

Върховният съд в САЩ отложи делото срещу Доналд Тръмп
Дата: 01/07, 19:561 Коментар

Журналист: Аталай живя на гърба на хората, той е един от най-богатите в парламента без свой бизнес
Дата: 01/07, 19:401 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия