България има 50 рекорда в Гинес


Дата: 06/05, 01:30

Снимка: Teodor Tsvetkov / Facebook

Сред тях са най-дългата мартеница, непубликувана кръстословица, стоене на брадичка

България присъства с 50 рекорда в Гинес. Това показа проверка, направена от „Телеграф“, позовавайки се на данни на пресбюрото на организацията.

Постиженията са в различни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и доказани.

Рекордите

Със златни букви и най-старият рекорд е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова за най-висок скок на височина за жени - 2,09 метра. Това се случва на Световното първенство по лека атлетика през 1987 г. на 30 август в Рим, Италия. До нея се нарежда Радостин Кръстев, който успява да преплува 500 м в ледени води за 5 минути и 36 секунди и 49 стотни по време на Петото световно първенство по плуване в ледени води в Самоен, Франция на 13 януари 2023 г. Петър Стойчев пък е мъжът, спечелил най-много световни купи по плуване – 6. Наскоро и още един наш състезател във водните спортове записа името си сред рекордьорите. На 13 януари миналата година Радостин Кръстев направи най-бързото плуване в ледени води на 500 м. Резултатът му в Самое, Франция, е 5 минути, 36 секунди и 49 стотни. Великият Йордан Йовчев е единственият гимнастик, участвал на 6 последователни олимпиади в периода 1992 - 2012 г. Отбелязан е и световният рекорд на Мария Гроздева на пистолет на 25 м жени (60 изстрела) от април 2005 г. в Южна Корея. Петя Неделчева остава в историята като участник в най-дългото разиграване в официален мач по бадминтон.

Иванка Иванова пък е носителят на рекорда за най-много прически - 330, оформени за осем часа. Постижението е поставено на 4 декември 2016 г. в град Пазарджик. Сред търсените признания е това за най-голямата непубликувана кръстословица. Тя съдържа 93 769 термина и е създадена от Христо Йоницов, проверена е в София на 3 юни 2014 г.

Най-сладкият рекорд пък е този за най-голяма мозайка на лого на бонбони. Нейните размери са почти 50 квадратни метра - 49,59. Тя е създадена от Mars Incorporated в София. Рекордът е потвърден на 29 септември 2017 г. Наред с успехите спортът ни попада в прочутия справочник и с някои поражения. Така например женският ни отбор по хокей на лед е регистрирал най-резултатната загуба в международен мач. На 6 септември 2008 г. нашите губят със съкрушителното 82-0 от състава на Словакия в предолимпийска квалификация, играна в Лиепая (Латвия).

Варна

Сред родните постижения, включени в „Гинес“, има и цяла поредица варненски, които все още са ненадминати. Един от тях е от 2017 година, когато през април 4000 варненски студенти от Медицинския университет в града направиха най-голямата човешка ДНК спирала. Мащабното събитие на Южния плаж събра кандидатвисшисти от 44 държави, облечени с разноцветни тениски и шапки. И България „отмъкна“ рекорда на Турция, който беше поставен 3 години по-рано.

Варна се свързва и с най-дългата застрахователна полица в света. Правният документ е с размери 9 на 6 метра.

Рекордът за най-много предлагани коктейли в заведение пък се държи от варненеца Пенчо Пенчев. През 2014 г. в бара му в морската столица дойде съдия на „Гинес“, за да удостовери, че в него се предлагат 2014 коктейла. Така Пенчев получи за четвърти път сертификат „Официално удивителен“ (от девиза на Гинес - Оffiсiаllу аmаzing).

Варненецът Георги Георгиев, който преди повече от 40 години емигрира в Канада, е създател на най-бързите велосипеди в света Varna Tempest.

Да пребориш рекорд на „Гинес“, при това с резултат, 10 пъти по-голям от досегашното най-добро постижение в света. Направиха го 545 български служители на мултинационална компания, които сътвориха контурна бутилка от 72 933 празни шишета от продукти на марката. Гигантската картина беше изградена в курорта Камчия през март 2017 година на площ от 250 квадратни метра, тежеше приблизително 19 тона и съдържаше думата „БЪЛГАРИЯ", изписана с нея.

644 табладжии на 322 дъски сътвориха рекорд на най-много играещи табла на едно място. Рекордът беше поставен през юли 2016 година в курорта Албена, а участие в едночасовата игра за „Гинес“ взеха и варненци.

В рекордите на „Гинес“ фигурира и една варненска снаха. Олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова държи дългогодишен рекорд, след като на 21 септември 2002 г. в Севиля, Испания, постави рекорд на Световния шампионат по гребане. В състезанието на единичен скул тя завърши с време от 7 минути, 7 секунди и 71 стотни – постижение, което до момента не е подобрено. Последният варненски рекорд, признат от „Гинес“, е най-голямата сграда на дентална клиника във форма на буквата D.

Двойно

Само за четири години 29-годишният русенец Теодор Цветков успява да постави не един, а цели два рекорда. Първият е от 2018 г., когато спортистът преплува 10 километра за време от 5 часа и 13 минути, а вторият – от 2022 г., и е за продължително плуване. Тогава Теодор направи 71-часов маратон в езерото в лесопарка „Липник“ край Русе, като излизаше от водата само за секунди, за да му направят лекарите бърз преглед и за да да приема течности и хранителни добавки. Единствено времето не му позволи да плува точно три денонощия, както бе обявено предварително.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
Дата: 18/05, 21:54

Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН
Дата: 18/05, 21:43

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 21:30

Волейболистките ни понесоха четвърта поредна загуба в Лигата на нациите
Дата: 18/05, 21:13

С жалба до съда: Оспорват условията за отпускане на медицински храни
Дата: 18/05, 21:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия