Татуировките – интересни факти и често здавани въпроси


Дата: 11/08, 08:00

 Татуировките като изкуство датират от преди 5000 г още от дрвен Египет. Предимно жени са били татуирани което показвало определен обществен статут. Още от ранните времена чак до съвременността се забелязва стабилен ръст в популярността на татуировките, заедно с интересни истории свързани с тях.

  При разкопки в Египет учени открили мумия на жена от 1300 пр.н.е., на чиято кожа имало изобразен символ на бога  Хатор. Най вероятно тя е била жрица с висок статут.

  През 1991г на 3300 м над морското равнище, в Австрийските Алпите алпинисти откриват много добре запазен труп на мъж от преди 5000 години, живял между 3400 и 3100 г. пр. н.е., по късно станал  известен като ледения човек от Йотци. По тялото му били намерени 61 татуировки изобразяващи линии и точки.

Археологически музей Еурак Самадели Щатшиц 

Първата машинка за татуировки била изобретена от Самюел О’Райли през 1891. Вдъхновен от дизайна на Едисон - прототип на електрическа писалка, О’Райли добавил игли и накрайник за мастило.

В съвремието татуировките като изкуство водят началото си от 70те години на ХХ в. Популярни предимно сред рокери, моряци и военни. Днес те набират все по голяма популярност на форуми и изложения в цял свят.

Годишно, само в САЩ, хората харчат около 2 милиарда долара за татуировки. Проучване  през 2012 показва, че 59% от хората с татуировки са жени, като най-често срещания мотив е сърце или ангел.

Иглите пробождат кожата от  500 до 3000 пъти в минута при татуиране.

23% съжаляват за татуировките си. В повечето случаи това са татуировки на имена.

Най-заможния сред татуистите се казва Скот Кембъл. Той работи в Ню Йорк и негови клиенти са предимно знаменитости, част от тях са Робърт Дауни Джуниър, Хауърд Стърн, Орландо Блуум, Стинг, Кортни Лав, Хиит Леджър, Джош Хартнет, Марк Джейкъбс и др. При него цените започват от $1000 на час.

Но не всички са така запленени и толерантни относно татуировките. Преди няколко години  , като ги обяви за противозаконни. Мотивите за това решение са от религиозни съображения. Консервативните иранци виждат вредно западна влияние, в противоречие с иранските ценности и закони.

През 2014г. Британска туристка беше депортирана от Шри Ланка заради татуировка на Буда на ръката и. Тя беше арестувана при пристигането си на летище Коломбо за „оскверняване на религиозните чуства”. Властите регулярно предприемат действия срещу сигнали за обида към будизма.

Често задавани въпроси

Колко време отнема една татуировка?

Времето за завършване на една татуировка е един от най-често задаваните въпроси. Тъй като всичко е индивидуално няма  точен отговор. Всеки проект е различен и в зависимост от детайлите отнема различно време. Обикновено големите проекти са по детайлни и могат да продължат няколко сесии. Големите проекти изискват повече повърхност за работа и съответно повече време.

Къде боли най-малко?

Въпреки че всеки реагира на болката различно, може да очаквате да ви боли най-много в зоните където кожата е най-нежна. Такива места обикновено са ребрата, вратът, колянната или лакътната сгъвка. И съответно местата, където има повече тъкан или мускул са по слабо чуствителни към бока.

Цветните татуировки болят ли повече?

Отговорът е - Не. Може да изглежда така заради адреналина и други хормони които влияят върху толернаса ви към болка. При по продължителните сесии действието им отслабва с времето.  Всичко зависи от дизайна и детайлите в една татуировка.

Избледнява ли татуировката ?

В миналото качеството на пигмента в боите за татуировки е било различно и е причина те да избледняват и дори зеленеят след време. Днес боите за татуировки се регулират стриктно и задължително условие е те да имат сертификат за качество от производителя отговарящ на съвременните изисквания.

Могат ли татуировките да се премахват?

До сега татуировките бяха смятани за нещо което имаме за цял живот. Лазерните процедури промениха нещата и сега всеки който иска да премахне нежелан спомен може да го направи. Процедурата е кратка, но са нужни няколко посещения за напълно премахване. Лазера представлява лъч с продължителност едва нано-секунда, но с много силна енергия, което раздробява частиците в молекулите на пигмента на малки клъстъри и леко уврежда кожата без да остава белег. Различната дължина на вълната на лазера действа различно върху пигмента. Къса вълна разбива червения, дълга вълна се използва за зелено, синьо и виолетово. Така останолото върши имунната ви система. Вече раздробените частици се отвеждат от лимфната система.

Причинява ли избледняване хлора във водата?

Веднъж заздравяла татуировката, което отнема близо месец, е напълно безопасно къпането в басейн. Съдържанието на хлор във водата не влияе на татуировката, като разбира се тя трябва да е напълно заздравяла.

Помага ли аспирина и алкохола за намаляване на болката?

Преди да започнете сесията, приема на аспирин или алкохол не помага в никакъв случай. Дори създава проблеми, тъй като и двете разреждат кръвта, а кървенето затруднява процеса на работа.

Причиняват ли татуировките рак?

Учените изследват този въпрос от десетилетия и няма никакви доказателства или случаи  за това твърдение. Мит е, че в пигмента има вредни съставки. 

Мога ли да дарявам кръв?

Преди се смяташе, че хора с татуировки не могат да даряват кръв заради състава на боите за татуировки. Днес знаем, че това не е вярно. Хората с татуировки могат да бъдат донори на кръв, като условието е да са минали 5-6 месеца след посещението при татуиста.

 

В заключение -татуировките са форма на изкуство практикувана от хората от векове. Въпреки че, татуировките са болезнена процедура, хората бележат себе си заради физиологична причина- скриване на белег например, импулс, лудост или принадлежност. Други заявяват себе си чрез тях, като постоянно подсещане за истинското им Аз, или разказват история или случка от живота си. Поради различни причини като символи за защита, ранг в обществото, без значение защо, хората се татуират още от древни времена.

https://www.stingertattoo-varna.com

 

 

* публикация

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Не е слух, казвам за кой работеше Мартин Нотариуса, обяви Гешев пред Бенатова и Шикерова
Дата: 29/03, 14:56

Голям гаф на БТВ със Силви от “Ергенът”, отписаха я преждевременно
Дата: 29/03, 14:51

Завод от НРБ процъфтява във Варна и раздава милиони печалба на хората
Дата: 29/03, 14:45

Събота и неделя времето поднася голяма изненада, а на 1 април пада рекорд
Дата: 29/03, 14:41

На 1 април ще тестват сирените за тревога в София
Дата: 29/03, 14:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия