В село край Варна отгледаха най-лютата чушка в света


Дата: 24/06, 16:52

Пиксабей

Да отгледаш в България най-лютите чушки в света си е абсолютно предизвикателство. Това каза Дарина Родинова от семейна люта ферма в село Страшимирово в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Провокирани и вдъхновени от лютивината на чушките в Мексико, семейство Родинови решава да се заеме с отглеждането на най-лютите чушки от цял свят в далечната 2011 година. "Да оглеждаш люти чушки от различни климатични пояси в България си е предизвикателство, защото ние имаме 4 сезона. Това беше най-голямата провокация за мъжа ми дали ще може да се справи с това – отне му повече от 4 години, за да може да адаптира и отглежда люти чушки от цял свят в нашите условия,“ каза тя и обясни, че фермата им поддържа генофонд от 300 вида люти чушки.

Лютата ферма се намира на брега на Варненското езеро в село Страшимирово, на 14 км от Варна, като тя се развива и като туристическа дестинация. "В семейния ни дом имаме дегустационна зала, в която провеждаме люти турове,“ каза Дарина Родинова и обясни, че в демонстрационната оранжерия хората могат да си откъснат и да пробват около 70 вида люти чушки и да научат историята на създаването им. "Там е и нашето предприятие, в което ние правим 100% натурални продукти от люти чушки.“

Най-лютата чушка и нов сорт за България "Български дух“ е създадена в тяхната ферма, като лютивината й е между 200 и 300 хил. сковила, а най-лютата чуждестранна чушка, която отглеждат и от която правят различни продукти, е "Каролина Рийпър“ с лютивина от 1.8 до 2.2 милиона сковила.  "Сортът "Български дух“ е признат и със сертификат от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол,“ добави тя.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Земята се разлюля в България в 2:51 часа посред нощ
Дата: 28/06, 14:50

Гешев съди прокуратурата за 250 000 лева
Дата: 28/06, 14:42

До броени дни необратима промяна в Билла, Лидл и Кауфланд с ваучерите за храна
Дата: 28/06, 14:41

Бойко Рашков: Не очаквах Калин Стоянов да се прави на герой
Дата: 28/06, 14:381 Коментар

Голямо напрежение за билети за влак на гарата в София
Дата: 28/06, 14:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия