Идният месец ще се състои съдбовна среща между Зеленски и Си Дзинпин


Дата: 12/09, 19:40

снимка Булфото

Китайският президент Си Дзинпин може да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски следващия месец. Това разкри бивш украински служител в Пекин при откриването на най-голямото годишно военно дипломатическо събитие в Китай, съобщава "Ройтерс".

Александър Чалий, бивш заместник-министър на външните работи, заяви, че дипломацията с Пекин се е подобрила и срещата вече е възможна.

Отбелязвайки усилията на Китай да помогне за възстановяването на европейската сигурност, той посочи, че "сега всички ние в Украйна чакаме някои директни контакти между президента Зеленски и президента Си".

Пекин се обяви за неутрален в 30-месечната инвазия на Русия в Украйна, но поддържа тесни стратегически връзки с Москва и не се присъедини към мирната среща на върха, организирана от Украйна през юни.

Тогавашният външен министър на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с китайския си колега в Пекин през юли, а Зеленски планира нова възможна среща на върха през ноември - този път с руско участие.

Цуй Хонгян, директор на отдела по европейски изследвания в Китайския институт за международни изследвания, отбеляза, че Китай е отворен за присъединяване към бъдеща среща на върха, тъй като не иска усилията му "да отидат на вятъра".

"Готови сме да направим всичко, което е благоприятно за мира", изтъкна Цуй, попитан за перспективата за среща между Си и Зеленски.

Китай желае да се представи като отговорен играч в международните конфликти, въпреки че е въвлечен в териториални спорове в "задния си двор".

Филипините и Китай взаимно се обвиниха за таран на кораби на бреговата охрана в Южнокитайско море, а през август Пекин извърши поне две нахлувания във въздушното пространство и водите на Япония.

Освен това Китай продължава да изпраща военни самолети и кораби около демократично управлявания Тайван, който смята за своя територия.

Западните страни изразиха загриженост относно нарастващото военно сътрудничество на Китай с Русия и "опасните действия" в Южнокитайско море. През юли Китай и Беларус проведоха съвместни военни учения на няколко километра от границата на страната членка на НАТО Полша.

Военното напрежение между САЩ и Китай се стабилизира през последните месеци, тъй като редовните комуникационни канали бяха отворени отново след почти две години прекъсване, въпреки че през юли Пекин преустанови ядрените преговори, предаде факти.бг.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Германска туристка е починал, след като е бил ухапан от акула край Канарските острови
Дата: 18/09, 00:40

Хари Кейн вкара четири гола за разгромната победа на Байерн Мюнхен с 9:2 срещу Динамо Загреб
Дата: 18/09, 00:24

18 септември – 205 години от рождението на Леон Фуко
Дата: 18/09, 00:08

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия