Макрон посочи, че ще прати армия в Украйна, ако Русия стигне "твърде далеч"


Дата: 11/05, 21:05

Булфото

Френският лидер призова страните от ЕС и НАТО да доставят повече оръжия на Киев

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ако руската армия стигне „твърде далеч“, не изключва страната му да се намеси във войната в Украйна, предаде Le Figaro. Той все пак изрази надежда, че няма да се стигне до този сценарий, предаде БТА.

Френският лидер, който вече изрази готовност в даден момент да изпрати свои войски в Украйна, беше попитан днес дали Франция ще влезе във война с Русия. „Надявам се, че няма да се наложи да влизаме във война“, каза Макрон.

„Украйна беше нападната от Русия и в един момент трябва да успеем да разубедим Русия да продължи напред. В Украйна суверенитетът и териториалната цялост на тази страна са застрашени. Но върховенството на закона, нашите общи правила, също са изложени на риск. Ако допуснем това в Украйна... законът на силния, то не можем да бъдем в безопасност. Това се случва на 1500 километра от нас“, каза още Макрон.

„Франция не е военна, а мирна сила. Но ако искаме да има мир, трябва да го пазим. Ето защо трябва да се въоръжаваме и трябва да може да разубедим нашите противници понякога. Те трябва да знаят, че ако отидат твърде далеч и застрашат нашата сигурност и интереси, то може да се намесим“, заяви Макрон.

Френският лидер призова страните от ЕС и НАТО да доставят повече оръжия на Киев. Той посочи, че също така западните страни трябва да са готови да „действат“, ако в даден момент руснаците отидат твърде далеч.

Пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано срещу Украйна през февруари 2022 година, вече продължава трета година.

"Очевидно е, че Еманюел Макрон обича да се прави на военен лидер. На първо място, в края на февруари той предложи изпращането на френски войски да не бъде "изключено в динамиката" на ситуацията", се казва в публикацията.

Изданието припомня и думите на Макрон от 2 май, когато той отново заяви, че не изключва възможността за изпращане на войски от Европа в Украйна.

Днес Макрон заяви още, че "се надява с всички сили", че няма да се наложи Париж да се включи във военни действия.

Ако искаме мир, трябва да го защитим. Затова трябва да се въоръжим и затова трябва да бъдем възпиращ фактор и да бъдем убедителни за нашите опоненти, като им казваме: "Ако отидете твърде далеч и застрашите нашите интереси и сигурност, тогава не изключвам намеса", каза Макрон.

 

Той подчерта, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени, но в същото време върховенството на закона и общите правила също са под заплаха.

 

"И ако оставим всичко както е в Украйна, тогава ще победи правото на най-силния. А ние не можем да бъдем в безопасност, защото това се случва на 1500 км от нас... Така че нашето бъдеще и нашата сигурност са заложени на карта в Украйна", заключи френският президент.

 

Еманюел Макрон каза, че в някакъв момент европейците трябва да са готови да спрат Русия да продължи напред в Украйна, но най-искрено се надява, че "няма да ни се наложи да воюваме".

 

Алиансът НАТО посочи, че няма да изпраща свои войници на земя. Киев също подчертава, че иска оръжия, а не западни войници. Макрон не уточни какво означава „твърде далеч“ и при какъв сценарий френската армия ще се намеси пряко. Според анализатори това ще се случи, ако Киев и Одеса бъдат в непосредствена опасност.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Потрес във Варна: Цистерна изпочупи паветата на улица "Михаил Колони" и Шишковата градинка, докато мият
Дата: 23/05, 10:50

Обърнат ТИР блокира Ришкия проход
Дата: 23/05, 10:42

Френската прокуратура: Тримата, осквернили мемориала на Холокоста в Париж, са проследени до България
Дата: 23/05, 10:40

ИАЛ даде сайт на ГДБОП за продажба на лекарства от Турция без разрешение в България
Дата: 23/05, 10:31

България загуби легендарен рекордьор
Дата: 23/05, 10:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия