Преди да купите яйца за Великден проверете цифрите и буквите на опаковката


Дата: 26/04, 10:11

Пиксабей

Ако си купите месо директно от производител в Турция за празниците и си го пренесете до България за лично ползване, няма как да има държавна гаранция, че то е безопасно. Това каза Бистра Иванова, началник отдел “Контрол на храните и граничен контрол", областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в София, в “Денят на Фокус" на Радио "Фокус".

 Под 20 кг закупено месо като количество в тези случаи не се приема като търговска сделка и не подлежи на проверка, поясни Иванова.

“В другите случаи контролът на месото с произход от трети страни започва на границата. То обхваща 3 вида проверка и проби от месото - няма пратка на пазара ни, която да не е минала през тази процедура", поясни Иванова.

“Ако месото е закупено от частни лица от Турция и си го пренесем в багажника на автомобила за лична консумация, няма как БАБХ да гарантирам за качеството му.Когато такова месо отиде обаче в търговска мрежа,вместо на масата вкъщи, ако колегите го открият в магазина без нужната документация, го насочват за унищожаване. Така се прекъсва незаконната търговия. Месото трябва да носи печат - гаранция, че при месодобива е извършен преглед в присъствието на ветеринарен контрол. Този печат е здравна гаранция", обясниха от БАБХ.

На мястото на излагане за търговия трябва да е посочена страна на произход на месото. Ако месото е било размразено и се предлага като охладено, трябва да е изрично написана датата на размразяването му, добави Иванова.

“От 8 април до момента са иззети 17 проби яйца, на които е извършен лабораторен анализ. От тях няма нито една партида с отклонения, така че те са напълно безопасни", успокои потребителите събеседникът.

Върху кората или самите яйца се поставя печат с код - първо цифра, която значи какъв вид отглеждане е приложено. 0 означава биологично, 1 - свободно, 2-подово отглеждане, 3-клетъчно, каза още Иванова.

Следват 2 латински букви за страната на произход.

Има 5-цифрен код, който указва областта на произход и регистрационния номер на производителя.

Инспекторите на БАБХ в момента проверяват всички магазини, складове и магазини за обществено хранене в засилен порядък заради предстоящите празници. Това са традиционни проверки по повод Великден. Сега акцентът е върху присъстващите на трапезата храни - боите за яйца, яйцата, козунаците и агнешкото.

Получени са сигнали за продажба на козунаци без етикет, понякога и онлайн. БАБХ поддържа регистър за всички търговци от разстояние - всеки може да направи справка,преди да си купи продукт онлайн, дали

платформата е регистрирана и съответно контролирана. Списъкът е на сайта на Агенцията, предупреди Иванова.

0700 122 99 е националният горещ телефон на Българска агенция по безопасност на храните. Там се подават сигнали за нередности от цялата страна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полицията залови бус, пълен с мигранти край Атия
Дата: 06/05, 18:07

Ивайло Вълчев застана начело на листата на ИТН за Европарламента
Дата: 06/05, 17:51

От ЕРП - Север съобщиха къде няма да има ток утре във Варна и областта
Дата: 06/05, 17:47

Нинова оглави листата на БСП за София
Дата: 06/05, 17:41

Гери Гунчева: "Фермата" беше голям опит за мен. Иван и Андрей много ми помогнаха
Дата: 06/05, 17:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия