"Капакът на тенджерата" се затваря в близките дни отново в България


Дата: 22/07, 09:25

Пиксабей

Ставаме свидетели на нова климатична история, непозната на учените.

Какво ни очаква само може да се предполага.

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe Weather Europe, предаде "Блиц".

Целите Балкани и части от Източна Европа са под горещ купол, като се очаква жегата да продължи още две седмици, пише в новия си доклад метеорологичната служба на Стария континент.

Историческите горещи вълни с дневни температури, надхвърлящи прага от 40 °C, са най-интензивни в целия Балкански полуостров и Източна Европа.

Водата в района на Средиземно море също става брутално гореща, достигайки 30°C.

Според прогнозите на глобалните метеорологични модели температурите през юли ще останат доста над средните в Южна и Източна Европа. Най-ненормалните температури отново се прогнозират за Балканите, съобщава Severe Weather Europe, цитирани от "Телеграф".

Горещините, на които сме свидетели, идват от Северна Африка.

Твърди се, че динамичният модел на времето е започнал този юли след първата значителна гореща вълна за летния сезон на 2024 г. в края на юни.

Но скоро след това общият модел се измести в постоянна, продължителна гореща вълна в части от континента. Температурите се покачват и се прогнозира да се покачат още тази седмица - прекомерната топлина се премества от Северна Африка през средиземноморския регион към Балканския полуостров и Източна Европа.

Температурите достигнаха над 30 градуса в много области, а над +40 °C бяха регистрирани в България, Босна, Северна Македония Румъния, Сърбия, Албания и Гърция през последните дни на юни.

Какво означава терминът топлинен купол? Използва се, когато се развият изключително високи и аномални температури.

Топлинният купол работи като капак на тенджера. Обширният купол от топлина улавя значително по-топла въздушна маса на всички нива отдолу, потапяйки слоевете й към земята. Поради това въздушната маса става суха и значително се затопля, когато достигне най-ниските височини.

Топлинна вълна, свързана с топлинен купол, създава справедливо, стабилно време и често суха въздушна маса с минимални шансове за валежи или дори облаци. Това се случва поради потъващите въздушни частици в центъра на топлинния купол, което води до повишаване на температурата.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обявиха за продан варненски пиратски кораб с дълга история
Дата: 06/09, 19:19

Приземиха самолет в Турция заради бомбена заплаха
Дата: 06/09, 19:09

БТВ: Екатерина Захариева ще е еврокомисар
Дата: 06/09, 19:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 06/09, 19:00

Захари Карабашлиев: Големите исторически събития се вършат от малко хора
Дата: 06/09, 18:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия