За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция


Дата: 27/04, 17:20

А1 участва в проекта за непрекъсваеми 5G и роуминг услуги 5G SEAGUL заедно с WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция. Резултатите от първата фаза на проекта бяха демонстрирани днес в района на ГКПП Кулата – Промахон от представители на партньорите. В присъствието на официални лица от ЕК, български и гръцки институции и журналисти, трите компании демонстрираха на живо различни сценарии на непрекъсваема 5G и роуминг свързаност, които ще допринесат за повишаване на безопасността на транспорта, автоматизацията и логистиката. А1 е първата телекомуникационна компания в България, която като участник в проект финансиран от ЕС, демонстрира непрекъсваема роуминг и 5G свързаност.

Практическите примери за използване на мрежите от пето поколение в граничните райони включваха VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber и видео стрийминг, провеждани от автомобил, движещ се от гръцка на българска територия и обратно. Друга от демонстрациите показа на живо приложенията на непрекъсваемата свързаност при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1, която ще позволи умни on-board units (OBU) устройства да изпращат телеметрични данни като температура, влажност и други важни параметри при транспортиране на  стоки през границата. Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки, храни и други чувствителни на различия в температурата и влажността товари.

 

Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги“, А1 България, заяви: „Горди сме, че сме активен участник в проекта 5G SEAGUL и чрез постиженията на нашата мобилна мрежа и технологичен опит допринасяме за приближаване до бъдещето на автоматизацията, по-безопасния транспорт и логистиката. Това, което демонстрираме днес – постигнатите резултати в района на ГКПП Кулата – Промахон с 5G покритие в спектъра 3,6 GHz предоставя по-голям капацитет и по-добро изживяване за потребителите в районите, в които се очаква да има концентрация на голям брой потребители на мобилни услуги, особено във ваканционните периоди. Планираме в проекта да използваме както 5G non-standalone (NSA), така и самостоятелна 5G standalone (SA) архитектура. А1 покрива по-голямата част от отсечката с 5G в спектъра 700 MHz, който предоставя по-добро покритие по протежение на магистралата и много ниска латентност, които са от жизнено важно значение за автономните автомобили. Към момента нашата 5G ULTRA мрежа е на разположение на абонатите на А1 във всички населени места с над 3000 души население и основните курорти и пътни артерии в България.“

Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор. Министерството на транспорта и съобщенията приветства ползите, които изпълнението на проекта ще донесе в 173-километровия български пътен участък. Услугите, които ще бъдат достъпни, са непрекъснати гласови и видео повиквания, автономно шофиране, споделяне на данни за актуалната пътническа обстановка в реално време, информация за трафика, подобряване на транспортна безопасност, и не на последно място удобство. Качествената 5G свързаност има потенциала да подобри цифровите услуги, като играе ключова роля за дългосрочното икономическо развитие и социалното сближаване на регионите”, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на демонстрацията на резултатите от първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL.

Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, коментира: „Мрежите от пето поколение вече разгръщат все по-сериозно своя потенциал за развитието на индустрията. Поздравявам участниците в проекта за това постижение. Непрекъснатите услуги за пренос на данни и глас между търговски мобилни мрежи на двата телекома A1 и COSMOTE ще създадат условия за автоматизация на превозите и по-безопасен транспорт.“

След като бъде завършен през 2025 г., проектът 5G SEAGUL ще осигури непрекъсваеми 5G услуги в продължение на 450 км от София до Велестино, което ще позволи бъдещата реализация на свързана и автоматизирана мобилност (CAM) или автономни автомобили. Свързаната и автоматизирана мобилност ще бъде катализатор за подобряване на безопасността по пътищата, подобряване на трафика и намаляване на въглеродните емисии, което цялостно ще допринесе за промишлената конкурентоспособност на секторите на транспорта и мобилността в Европа.

Освен това районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг, което означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги. Чрез изграждането на българската част от проекта 5G SEAGUL, А1 ще предостави ползите от непрекъсваемата свързаност и ниското времезакъснение, които ще допринесат за развитието на селските райони около трансграничния транспортен коридор.

5G SEAGUL се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна, и ще ускори изграждането на непрекъсваемо 5G покритие в протежение на 450 км от коридора София-Солун-Атина, включително и пограничната зона. А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км, докато COSMOTE Гърция ще изгради 5G покритие в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584.

 

Connecting Europe Facility - Digital (CEF-Digital) се подкрепя и прилага от European Health and Digital Executive Agency (HaDEA).   

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Овчаров: Езикът е много важен, той е носител на националното
Дата: 04/05, 18:241 Коментар

Харизанов: Виждали сме как ожесточени врагове управляват след избори
Дата: 04/05, 18:19

Политолог: Няма откъде да се вземат нови играчи в политиката
Дата: 04/05, 17:57

Станишев: България може да загуби 6-8 млрд. лева, безвъзмездно дадени от ЕС
Дата: 04/05, 17:493 Коментара

Градушка и 20 литра на квадрат се изсипва над части от България
Дата: 04/05, 17:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия