Коцев: Забранявам движението на коли от Втора буна до Рибарския плаж във Варна


Дата: 04/07, 21:46

Снимка фейсбук, Благомир Коцев

Управителят на Варненска област Благомир Коцев отправи ясно послание към всички жители на Варна, с което обеща да спре движението на коли във важен участък край морето.

Ето какво написа той в личния си профил във фейсбук:

"Скъпи варненци, от миналата седмица основна тема за мнозина жители и гости на града е въпросът дали движението на автомобили по крайбрежната алея ще продължи, или най-после ще бъде спряно. Всъщност казусът е актуален вече няколко десетилетия. Затова ще ви запозная какво е решението ми по въпроса:

Още тази седмица възнамерявам да издам заповед за забрана на движението на моторни превозни средства в участъка от Втора буна до Рибарския плаж. Но преди това има една формалност - заповедта трябва да е съпроводена с проект за нова регулация на движението. Изработката на документа е възложена още в петък и до дни се очаква той да бъде готов. Защо през изминалите десетилетия няма дори чернова на такъв план за нова регулация в участъка, оставам на всеки от вас сам да прецени.

Едно е сигурно: ще върнем повече от километър крайбрежна алея на хората! С тази заповед ще се прекрати един абсурд, в който пешеходците са поставени в незавидното положение да ходят между автомобилите. Алогизъм, при който първа линия е превърната в паркинг. Престъпна незаинтересованост, която поставя на карта човешкото здраве и подкопава туристическия, търговския и балнео-рекреационния потенциал на зоната. Считам, че промяната е в интерес и на хората, и на бизнеса. Сигурен съм, че заведенията в този участък всъщност ще спечелят от човекопотока след възстановения морски пейзаж, лишен от автомобили. Убеден съм още, че съвсем скоро собствениците и наемателите на обекти ще усетят позитивните ефекти и самите те ще станат радетели на новата организация. Важно е алеята, както и самият плаж да бъдат достъпни и за хората с увреждания. Така че това също е въпрос, който следва да бъде решен.

Крайморската алея е държавна собственост. Това я превръща в отговорност на областния управител. Откакто встъпих в длъжността управител на Варненска област, бях решен, че няма да си затварям очите за нерешени и болезнени обществени теми, а когато започнах да получавам съвети, че е по-добре да подминавам някои неща, както са правили други мои предшественици, знаех, че съм на прав път в действията си. Затова през изминалата седмица свиках Областната комисия за безопасност на движението в Област Варна. Всички участници гласуваха единодушно предложенията от КАТ, а именно: затваряне на движението за автомобили от Втора буна (от кръговото) до Рибарския плаж; разрешаване ползването на съществуващите частни паркинги при добрата воля на собствениците; въвеждането на мерки за достъпа, паркирането и регулацията на движението в района, както и някои други промени в полза на гражданите и гостите на града.

В Областната комисия за безопасност на движението членуват представители на КАТ, МВР, Общинска полиция, Държавната агенцията за безопасност на движението по пътищата и други институции. Оказва се, че през годините всички те са излизали с предписания движението по Алея първа да бъде спряно, а в някои части – регулирано. По неясни причини, обаче, тези предложения не са били входирани на заседание на Областната комисия, която следва да решава подобни регулации.

Безспорен факт е, че се е натрупало огромно обществено негодувание към хаоса по крайбрежната алея. Време е очакванията на хората да се реализират, а държавата и областната управа този път действително имат воля за това. Най-накрая нормалното се случва. Проблемът бе разгледан и ресорният орган излезе с решение. Не е изненада, че то съвпада с желанието на гражданите. Благодаря на експертите, които дадоха становището си свободно и безпристрастно. Благодаря и за всички сигнали и граждански инициативи. Убеден съм, че ще имаме красива и модерна крайбрежна алея, за което имаме пълната подкрепа от правителството. Промяната, която искаме, зависи от нас! Вярвам, че това ще е само една от добрите промени за град Варна и че ще ни подкрепите да направим още много такива в бъдеще.“



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Рокада в ръководството на bTV
Дата: 28/03, 16:06

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 16:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 16:00

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 16:00

Мъж опита да нахлуе в Президентството
Дата: 28/03, 15:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия