Проф. Рачев: Образуват се "пуканките", бялото пада долу


Дата: 25/06, 07:56

Редактор: Юлия Георгиева, кадър бТВ

Топло, топло, турбо топло. Това захлаждане, което е толкова чакано, май няма да е толкова голямо. То ще се случи в четвъртък и петък. Дори срядата ще е доста топла. Много топъл е юни и вероятно това ще е най-топлия юни, откакто се водят климатологичн наблюдения. 

Това коментира климатологът проф. Георги Рабев пред бТВ. 

Жегата е много съществена и най-лошото е, че е много съществена. Човешкият организъм няма как да си почине. Преди имаше по 4-5 дни жега, турбо жега, но след това идваше едно захлаждане.

При нас практически това го няма, коментира той.

На 27-и над България ще се установи ниско атмосферно налягане и това ще даде възможност да се появят "пуканките", така наричаме тези купесто-дождовни облаци с бяла височина, но пък след това потъмняват и бялото пада долу във вид на гръмотевчина  буря. Смутно време ще има в четвъртък и петък. Вчера започна образуването на облаците  и затова стана толкова задушно, обясни той.

Събитията ще бъдат в Западна България, на изток няма да усетят нищо, посочи той.

Цяла Европа се затопли, затова няма откъде да дойде този студ. От петък - събота при нас ще тръгне този южен поток, който ще донесе много топло време. Само в Западна България ще има глътка въздух и там ще може да се поспи спокойно от 3 до 6 сутринта в горе-долу човешки условия, коментира той.

В петък, когато ще е най-хладно у нас най-високите температури ще достигат 32-33 градуса, по планините високо ще е около 20 градуса. В Сицилия пък ще е 40 градуса. Но в събота и неделя пак слънце и сухо. Следващата седмица ще има малко превалявания. В София захлаждането ще е с около градус, а най-ниската максимална температура ще е в четвъртък - 29 градуса, посочи проф. Рачев. 

Да знаете, много е топло и предупреждавам, че можеш да хванеш топлинен удар и когато си на сянка, Не е гаранция, че те вее някакъв вятър, всичко е наред. Само че персоналния компютър прегравя и е опасно, коментира той. 

Русе има специфичен климат - зимата много студено, лятото пък много горещо. Комарите късат месо, могат да ти откраднат бирата. Пуснаха ми един нов виц - термометърът почукал на прозореца и се примолил да го пуснат вътре, че му станало много топло. Така че наистина е много топло над целите Балкани, коментира шеговито той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бивш военен министър: Смущаващо е, че кабинетът "Главчев" не публикува позицията за Украйна
Дата: 28/06, 17:411 Коментар

Уикендът ще е идеален за плаж
Дата: 28/06, 17:33

Спартак привлече бивш национал
Дата: 28/06, 17:21

Пуснаха Нико Тупарев от ареста
Дата: 28/06, 17:20

Бехар: Байдън се провали на дебата с Тръмп
Дата: 28/06, 17:041 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия