Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е установило в България


Дата: 15/06, 14:24

Снимка Pixabay

България е сред страните в Европа, в които трайно има установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика.

Това съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и предупредиха за ръст на заразяванията с болести, предавани от комари, предава burgas24.bg.

Последните данни показват тенденция на нарастване на случаите на денга, пренесени в Европа от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска на Стария континент.

Климатичните промени създават подходящи условия за разпространението на инвазивни комари на територии, които преди не са били засегнати, като еднa от тях е и България, обясни директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон.

"Към настоящата година азиатският тигров комар е установен трайно в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания. Той е известен с това, че пренася вирусите денга, чикунгуня и зика. Разпространява се все повече на север, изток и запад в Европа. По-топлите температури, както и меките зими в Европа създадоха по-благоприятни условия за оцеляването и възпроизводството на азиатския тигров комар", посочи Андреа Амон.

През 2023 г. в Европа е имало 130 случая на заразяване с денга, а през 2022 г. те са били 71. Това е значително повишение в сравнение с периода 2010-2021 г., когато общият брой на заразяванията в Европа е бил 73. Случаите на хора, които пристигат заразени от чужбина, също са се увеличили. През 2022 г. те са били 1572, а през 2023 г. вече са над 4900.

От центъра препоръчват носена на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, използване на репелент срещу комари, както и поставяне на мрежи против насекоми на прозорците.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Светът върви към глобална технологична икономика, а България гледа назад към миналото и изостава необратимо
Дата: 18/06, 16:40

Китай отправи критики срещу изказване на генералния секретар на НАТО
Дата: 18/06, 16:38

Юрист: Виждам извиване на ръце при преговорите за кабинет
Дата: 18/06, 16:30

Лукс на почти 2 хиляди години в България: До дни отварят най-богатия дворец у нас
Дата: 18/06, 16:28

България става почти като Дубай в следващите дни
Дата: 18/06, 16:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия