Медиана обяви голямо разместване на върха за изборите


Дата: 19/05, 14:53

Кадър Медиана

Една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого да гласуват - това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината на вота на 9 юни. 

Това твърдят от агенция Медиана, данните им са от проучване, проведено между 12-18 май с 978 души чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства, предаде OFFnews.bg.

Резултатите от това изследване на са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, застраховат се от Медиана на Кольо Колев. 

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са „Възраждане” на 12 % разлика. На трето място е ДПС, а на четвърто - ПП-ДБ, твърдят от социологическата агенция. 

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН. Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво („Левицата” и „Солидарна България”), така и в дясно („Синя България”), според данните на Медиана. 

Доминира усещането, че изборите са „залъгалка” за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи … и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод – „от изборите нищо не зависи”. На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели, обясняват от Медиана. 

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, коментират от Медиана. 

----------------------------

Изследването е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Варна почете Деня на Христо Ботев
Дата: 02/06, 13:50

Откриха театралния фестивал „Варненско лято“ във Варна
Дата: 02/06, 13:48

Почетоха Христо Ботев във Варна
Дата: 02/06, 13:46

Шампионът на Турция спечели с дузпи турнира по плажен футбол във Варна
Дата: 02/06, 13:44

Странно чувство връхлетя Слави Трифонов
Дата: 02/06, 13:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия