Георги Близнашки: Сглобката беше творение на външен натиск


Дата: 30/07, 01:42

снимка: Булфото

Проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, изрази своята подкрепа за решението на Конституционния съд, който отмени почти изцяло шестата поправка на основния закон, касаеща поредната реформа на съдебната система. Според него, това решение е историческо и показва правилната позиция на съда като пазител на Конституцията.

Конституционният съд, в своето решение, отмени множество текстове, свързани с промени в съдебната власт, които бяха включени в шестата поправка на Конституцията. Проф. Близнашки предсказал този изход, но признава, че е имало значителен натиск върху политическите среди и самия съд, което можеше да доведе до изненадващи решения.

„Сглобката беше творение на външния натиск“, заяви професорът, добавяйки, че ситуацията с Конституцията е станала жертва на международната обстановка, включително и на украинската война. Според него, Конституционният съд заел правилната позиция и изпълнил своята роля като пазител на основния закон.

Провалът на съдебната реформа

Проф. Близнашки изрази мнение, че решението на Конституционния съд е тежък удар за инициаторите на реформата, включително и Христо Иванов и неговите поддръжници. Той определи в студиото на "Денят ON AIR" реформата като „грандиозен провал“, който няма да бъде лесно преодолян. Особено критично бе отношението му към Чл. 99 от Конституцията, чиито изменения според него са били напълно безсмислени и са показали некомпетентността на лицата, стоящи зад тях.

Според професора, президентът Румен Радев също е действал егоистично, като не е оспорил реформата. Той смята, че в президентството липсват грамотни юристи, което е допринесло за провала на реформата.

Проф. Близнашки изрази убеждение, че съдебната власт трябва да бъде извадена от политиката и настоя за ясни и компетентни решения, които да служат на интересите на обществото.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Създание от другата страна на Земята се появи на язовир в България
Дата: 08/09, 19:14

Биляна Гавазова след "Кауфланд": Търсете късия етикет
Дата: 08/09, 19:04

Не забравяйте: Местим стрелките в 4 часа на тази дата
Дата: 08/09, 18:55

Утре линия 409 на градския транспорт във Варна с маршрутни промени
Дата: 08/09, 18:49

Гори заводът на "Лада" в Толиати
Дата: 08/09, 18:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия