Кремълски двойници плашат Европа с Трета световна война


Дата: 07/10, 12:12

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Още през 2022 година беше разкрита мрежа от сайтове, която в момента работи активно. От тази година тази мрежа се е съсредоточила върху европейските избори и влиянието им върху европейската политика. Тази мрежа е за влияние и е на Кремъл. Това е серия от сайтове, които са абсолютни двойници на авторитетни световни издания. 

Това коментира пред Нова нюз Дафина Кандова от Фактчек.бг.

Можем да различим двойника от оригинала по съдържанието, което те публикуват и от начина, по който те се разпространяват. Например новина, която изглежда като публикувана в BBC, но в нея се обяснява например, че френски военни са били въвлечени във войната в Украйна и това означава, че ние като европейци ще бъдем въвлечени във военен конфликт директен с Русия, че НАТО се въвлича, че влизаме в Трета световна война. Това са наративи, които и българската публика познава. Тези сайтове не са юдостигнали до България, но наративите са абсолютно идентични като тези, които вече сме виждали, коментира тя. 

Езиците, на които се разпространяват тези дезинформации са английски, немски, френски, полски, италиански и украински. Това е сериозна територия, която обхваща. Това зловредно съдържание се разпространява чрез постове в X. Според анализите тази година тези публикации са стигнали до над 4,5 млн. души, което е ужасно много. Това са хора, които са попаднали на подвеждаща, невярна информация, коментира тя. 

Целта е тази мрежа да се възползва от авторитета на световните издания, за да стига до повече хора и да ги подвежда, посочи тя.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



10-годишно дете от Кърджали с остра парализа след пропусната ваксина
Дата: 07/10, 14:23

Нено Кисьов: Почивай в мир, татко! Няма да оставим нещата така
Дата: 07/10, 14:17

Присъдиха Нобеловата награда за медицина
Дата: 07/10, 14:17

От родния град на Спартак е новият български тотомилионер
Дата: 07/10, 14:11

От 5 часа сутринта на рождения ден на Путин хакери са спрели излъчването на "Россия 1" онлайн
Дата: 07/10, 14:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия