Газпром разпродава офиси, хотели и конюшни, след като излезе на загуба от 7 милиарда долара


Дата: 10/05, 09:14

Кадър А. Иванов

Новината за историческата загуба от 7 милиарда долара, която отчете основният финансов колос на Русия "Газпром", не беше изненада за икономистите.

Руският газов гигант "Газпром" съобщава за разпродажбата на няколко имота, които компанията притежава в Москва и Подмосковието, като основната причина е изтеглянето на компанията от града и съсредоточаване на дейностите в Санкт Петербург.

В тази връзка за продан са обявени офис сгради и производствени площи в руската столица, паркинг за 96 автомобила в близост до основния офис на компанията, както и луксозен хотелски комплекс в покрайнините на Москва. Комплексът се състои от два хотела - петзвездния "Империал" и четиризвездния "Акварел", спа център, конюшня и други възможности за отдих, медицински процедури и спорт. Общо в комплекса има 139 стаи.

Компанията не е обявила цени за имотите, но според оценки на компании за недвижими имоти за хотелския комплекс "Газпром" може да получи между 42 млн. и 70 млн. долара. Руското издание "Взгляд" допълва, че част от стаите и спортните съоръжения се нуждаят от обновяване.

Като цяло офис площите в югозападната част на Москва не са много търсени, казват още експертите и изчисляват, че цената, която газовият холдинг може да получи за всички обявени за продажба офис и производствени обекти, вероятно ще е около 7 млрд. рубли (75,5 млн. долара).

Не е изключено тези площи да бъдат купени с инвестиционна цел, допълват още експертите, цитирани от "Взгляд".

"Газпром" излезе на загуба през 2023 г. за първи път от 24 години. Компанията не успя да намери алтернатива на европейските пазари и отчете загуба в размер на почти 630 млрд. рубли (6,8 млрд. долара). Предишната загуба - през 1999 г., се изчисляваше на малко над 95 млрд. рубли.

През юни 2021 г. Съветът на директорите на "Газпром" одобри решението за смяна на седалището - от Москва в Санкт Петербург. В града компанията строи кулата "Лахта - Център", която трябва да стане втората по височина в света. В началото на март "Газпром" обяви за продан и дялове в перспективни находища в Северно море. Причината е липсата на контрол, който компанията да упражнява върху дейността.

Преди седмици "Газпром" съобщи, че изкупува дяловете на напускащите западни партньори в проекта "Сахалин - 2" за сумата от 1 млрд. долара, съобщава Investor.bg.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



3 години затвор и 10 000 лв. глоба за наркодилър от Варна
Дата: 20/05, 16:54

Големи пари чакат много българи в следващите дни обаче НАП им диша във врата
Дата: 20/05, 16:51

Задържаха двама при акция на полицията в Бургас
Дата: 20/05, 16:50

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 16:50

Страшна напаст българско село
Дата: 20/05, 16:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия