Средно 1500 лева на месец изкарват ученици от работа през лятната ваканция


Дата: 16/06, 00:25

снимка: Булфото

Средно 1500 лева на месец изкарват ученици от работа през лятната ваканция. Основно се предлагат работни места, за които не е необходима квалификация и специални умения.

Така през свободното време ученици могат да се хванат като озеленители към някоя фирма, в ресторанти като персонал в кухнята или сервитьори, както и като промоутъри за раздаване на брошури и каталози с намаления на големите магазини. Също така се търсят и за работа в детски центрове и за гледане на деца и възрастни, пише Telegraph.bg.

Инспекцията по труда е издала 3404 броя, от които 3304 . са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София-град, Софийска област и Благоевград.

Непълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. Ако подадените от работодателя документи са коректни, е създадена организация решение от Инспекцията по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е седемдневен. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие.

Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд.

Интересът към наемането на непълнолетни лица на възраст от 16 до 18 години е изключително голям в Благоевград. В последните седмици всеки ден постъпват по няколко искания от работодатели, твърдят от Дирекция „Инспекция по труда - Благоевград“. Най-често се наемат ученици за работа в хотели и заведения, тъй като не е необходимо специално обучение.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петър Волгин: Много хора искат да вкарат Европа във война
Дата: 21/06, 22:49

Тошко Йорданов: Третият мандат при нас или отиваме на избори
Дата: 21/06, 22:361 Коментар

Анди Мъри ще се подложи на операция заради контузия на гърба
Дата: 21/06, 22:21

С час по-малко пътуваме от София до Бургас с новите германски вагони
Дата: 21/06, 21:532 Коментара

Продажбите на нови автомобили в Европа намаляха през май
Дата: 21/06, 21:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия