Социолог: Да се сменя избирателната система е като да се гаси огън с бензин


Дата: 27/06, 20:52

кадър Нова тв

Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин. Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман.

Това коментира пред Нова нюз социологът Първан Симеонов.

Според мен партиите не се изгубиха между първия и третия мандат, те се изгубиха още между първата и трета година на непрестанни избори. Аз също започнах да се изгубвам, а вероятно и избирателите.

От негова гледна точка политиците са прекалили с посланията си от типа „другият да го няма“, но са осъзнали, че „другият няма как да го няма“.

Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман. Доверие в политическия процес се влива, когато дойде някой нов и донесе надежда, тогава се вдига и избирателната активност, поясни Първан Симеонов.

В края на разговора социологът отчете, че всеки, който е пътувал у нас и в чужбина, е наясно, че България изглежда ужасно, което ни кара и „ние да се чувстваме ужасно“.

Симеонов обаче не смята за нужно да се рестартира държавата наново, най-малкото защото не сме узрели за такива генерални промени, давайки пример с провала на конституционните промени и фактът, че политиците ни не могат да се разберат за редовно правителство.

Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин, коментира социологът.

Симеонов изрази мнение, че трудно би се реализирал планът на ГЕРБ за правителство на малцинството. Смята също така, че доверието сред гласоподавателите би могло да се върне с появата на нови лица в политиката и добави, че в момента президентът Радев е в изключително изгодна роля и времето работи за него, тъй като – по думите на Симеонов – „има търсене на политическа сила с неговия профил“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кметът на “Аспарухово” с информация за ВиК аварията в района
Дата: 30/06, 09:34

Kонцерт в Бургас за Джулай морнинг
Дата: 30/06, 09:23

Испания срещу Грузия днес на Европейското
Дата: 30/06, 09:01

Гласуването за четвъртия български патриарх започва
Дата: 30/06, 08:48

Мбапе пробва нова маска
Дата: 30/06, 08:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия