ПР експерт: Ротацията все пак се състоя


Дата: 19/04, 19:40

кадър БТВ

Всъщност ротацията в България се състоя. Имахме девет месеца правителство на ПП с един министър на ГЕРБ, сега ще имаме правителство на ГЕРБ с един министър на ПП. Промените в Конституцията всъщност доведоха до това. Това каза PR експертът Диана Дамянова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Промените в Конституцията по думите й са "безмозъчно действие, извършено без оглед на реалностите в страната, вероятно от хора, които са мислели, че 10 години ще управляват в блок и че цялата промяна е на хартия“.

PR експертът смята, че ГЕРБ ще се върне във властта благодарение на подкрепата на президента Румен Радев и на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. "Борисов е преговарящо същество, той умее да пуска мостове, да "осиновява“, да "прекупува“, да прави сделки. След пика през 2020 г. между тях е имало някакъв мост и съществуването на този мост много явно пролича в това правителство, в което Главчев, Борисов или който там е преговарял, е дал външния министър на Радев. Сега за втори път в България ще имаме правителство, чиято външна политика ще бъде нестикована с правителството“, коментира Дамянова.

Според нея служебният министър-председател разполага с инструментите за влияние върху поведението на Стефан Димитров, ако той запази поста си на външен министър. "Но аз не смятам, че това ще продължи твърде дълго. В някакъв момент това ще намери решение, както обикновено в Борисовите варианти – чрез издигане на трето, приемливо и за двете страни лице, което да се държи адекватно. Димитров не е показал никаква откровена проруска насоченост, но лексиката не беше евроатлантическа“, добави Диана Дамянова.

Според нея препъникамъкът за предходното управление е било искането на ПП-ДБ на поста външен министър след ротацията да застане акад. Николай Денков. "Ако правиш изненадваща оферта, трябва да я направиш със супер професионалист, който е неоспорим. Всичко това беше една емоция, която даде началото на преговори. Самите преговори фалираха, защото се оказа, че те нямат преговорна основа“, заяви PR експертът.

Меморандумът на ПП-ДБ е закъснялото споразумение, което е трябвало да бъде сключено между управляващите партии в началото на живота на крехката коалиция, смята тя. "Не беше разписано, защото ПП-ДБ се опитаха да скрият от избирателите си, че са в коалиция. Има мостове, винаги има мостове в името на свършването на нещо. Те трябва да бъдат публични, трябва да бъдат "миропомазани“ от българския избирател и той да оправдае една последваща колаборация в името на точно определени неща, които трябва да бъдат измерими. Но дали това е възможно ще зависи от предизборната кампания. Има кампании, които могат да направят живота невъзможен. Борисов няма да води такава кампания. Той ще води кампания "Видяхте ли, казах ли ви?“, ще припомня успехи, ще припомня минималния дефицит, ще показва колко километра пътища е построил. Но така или иначе той ще прави ретрокампания – "При мен беше по-добре“, без да влиза във войнствена реторика спрямо своите бивши сглобкаджии“, смята Диана Дамянова.

ПП-ДБ според нея се намират в много трудна ситуация. "Ако кажат, че са направили нещо успешно през тези 9 месеца, те са го направили заедно с ГЕРБ. Ако кажат, че тези 9 месеца са провалени, това значи, че са провалени самите те. Ако направят чисто анти-гербаджийска реторика, това ще бъде кампания и за самите тях. Трябва да има приличие в семействата“, допълни PR експертът.

По думите й по различни поводи в парламента започват да се тестват нови мнозинства. Тя не очаква появата на нови политически проекти на предстоящите избори. "Струва ми се, че сега нищо ново няма да бъде прието, защото махалото на нещо ново се изигра. Струва ми се, че по-скоро ще се нанижат малки, 2-, 3-, 5-, 6-, 7-процентни партии на терена, които ще бъдат добре дошли за Борисов, който не може да направи самостоятелно правителство с ДПС, дори ако му стигат всички гласове, а те няма да му стигат“, прогнозира Дамянова.

Силово налаганите решения от страна на ГЕРБ и ДПС според нея може да доведат до нов граждански отпор. "Колкото повече те злоупотребяват с властта, толкова повече е възможно да се завърти оста на избирателя. Ситуацията все още е много мека и смятам, че всяка социология в момента отговаря на емоции, а не на политически решения“, коментира PR експертът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Социолог: България е умираща страна. Тук ако си оптимист, те обявяват за глупак
Дата: 02/05, 20:38

Паргов: БСП е блато, но не позволява на останалите да пораснат
Дата: 02/05, 20:20

"Галъп": Почти 50%х от бълргарите вярват в църквата
Дата: 02/05, 20:171 Коментар

Синоптичката на "Нова" предупреди цяла България
Дата: 02/05, 20:001 Коментар

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 02/05, 19:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия