Д-р Здравков за скандала с детската болница: Детското здравеопазване трябва да е част от националната сигурност


Дата: 02/05, 14:59

кадър бТВ

Сагата с Национална детска болница (НДБ) е за сметка на децата.

Това коментира д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и член на Обществения съвет за строителството на детска болница, в интервю пред БНР.

„Тези хора – лекарите и екипите, носят отговорност за децата, когато се налага преместване между лечебни заведения – рисков транспорт. Отговорността е върху лекарите и днес имахме такъв случай. Тежестта в най-голяма степен е върху нас“, заяви д-р Здравков.

Той припомни, че сагата с детската болница е от 2021 г., а през 2022 г. когато има искане за болница със същото име - „Мама и аз“ в Казичене, проектът дублира на 90% структурата на НДБ.

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването категорично отказват министър Кондева да обясни за частната детска болница. Не е открит за коментар и директорът на Медицински одит, на базата, на чието становище МС даде зелена светлина на проекта за частна детска болница, а 24 часа по-късно служебинят премиер Димитър Главчев поиска отменяне на решението на кабинета.

„Лично аз нямам обяснения за тези действия. Видя се, че те не са били адекватно мотивирани на експертно ниво. Това показва самият факт, че премиерът разпореди изтеглянето на решението“, коментира директорът на детската болница „Проф. Ив. Митев“ в София.

И е категоричен:

"Когато има инициатива за частен педиатричен комплекс, на детското здравеопазване трябва да се гледа като елемент от националната сигурност на страната. Именно тези обекти са приоритет на държавата. Това е нашият поглед като специалисти, че държавата трябва категорично да застане зад този приоритет ефективно и практически, не само като полемика.

Важното в казуса е, не да се противопоставят частни и държави лечебни заведения, а ясно да се очертаят приоритетите на държавата в ресор здравеопазване, препоръча д-р Зравков.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 14 години си отиде момче, яло лютив чипс
Дата: 17/05, 09:42

Арестуваха млад мъж за побой над старец в село Петко Каравелово
Дата: 17/05, 09:39

ДАНС още бездейства за паравоенните организации в България, като тази на нападателя на Фицо, посочи журналист
Дата: 17/05, 09:36

Има ли право Кирил Петков на кола на НСО? Експерт посочи условията
Дата: 17/05, 09:301 Коментар

Орбан: Състоянието на Фицо остава тежко
Дата: 17/05, 09:261 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия