Депутат: Надценката до 15% на хляба трябва да се отмени


Дата: 01/07, 18:55

Снимка "Възраждане"

"Петел" следи какви са реакциите, след като бе приета надценка на хляба.

През изминалата седмица в Народното събрание се проведе изслушване на служебния министър на финансите. На него народният представител от "Възраждане" - Димо Дренчев, отправи запитване към министъра по повод на прилагането на мярката на тавана за надценката при хляба.

От отговора на министъра стана ясно, че приетата мярка в последния работен ден на 49 Народно събрание за 15 % таван на надценката на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, води до проблеми при прилагането и е необходимо да се вземе решение дали мярката да остане, или да бъде модифицирана. Министерството на финансите е изготвило анализ на мярката и той е внесен в Народното събрание, пише cross.bg.

Днес в интервю по Българско национално радио Димо Дренчев коментира мярката,
„Решението не е отменено, то влиза в сила от днес, друг е въпросът как ще се прилага от търговците. В анализа, изготвен от Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката, се казва, че те няма как да го прилагат, доколкото не е посочен орган, който да следи за изпълнението, не са предвидени санкции, а и в Закона за ДДС няма дефиниция що е това надценка.", коментира народният представител от "Възраждане".

Според него този таван на надценката е ненужен, което се вижда и от анализа на Министерство на земеделието и храните, и трябва да отпадне.

"Надценките за тези три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, са под 15%. За типовия хляб дори е под 6 %. При хляба има доста конкурентен пазар, поради което това е мъртвородена мярка, защото ясно се вижда, че няма кой да я нарушава и най-добре ще е да бъде отменена, защото само натоварва производители и търговци с излишна административна тежест.", каза още Димо Дренчев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вижте новите областни управители на Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол
Дата: 03/07, 19:34

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 03/07, 19:30

Хороскоп за 4 юли четвъртък: Да посети монтьора си зодия
Дата: 03/07, 19:30

Премахнаха опасно дърво във варненския „Ален мак“
Дата: 03/07, 19:21

Правителството предлага нов зам.-командир на ВМС
Дата: 03/07, 19:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия