Радев награди американски генерал и заговори за Северна Македония


Дата: 13/09, 11:09

Кадър Пловдив 24 

Президентът Румен Радев удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия. Връчването на отличието се случи минути след като Радев и Кларк успешно приземиха на пистата в авиобаза "Граф Игнатиево" изтребител F-16. Двамата летяха като двойка и изпълниха десетки фигури от висшия пилотаж, предава Plovdiv24.bg.

Демонстрационният полет се осъществи по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Връчването на отличието на бригаден генерал Тад Кларк е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Генерал Кларк има над 3300 летателни часа, участвал е в множество мисии на американските ВВС. През 2007 г. е бил в България като част от демонстрационната ескадрила на ВВС на САЩ "The Thunderbirds". Президентът Радев изрази задоволство, че след 17 години отново са били заедно в един самолет. 

"През 2005 г. като командир на авиобаза "Граф Игнатиево" поисках авиобазата в Авиано да изпрати една ескадрила и, когато се случи, започнахме ползотворно сътрудничество. Още при първите "сблъсъци" в небето разбрах, че нашият модел е много закостенял, започнахме дълбока трансформация на нашите ВВС, усвоихме пълните възможности на МиГ-29" - припомни си днес Радев. 

Всяка тактика си има ограничения и това е остаряването на техниката, посочи държавният глава. Той е убеден, че с получаването на новите самолети F-16 българските ВВС ще постигнат нужното ниво на оборудване, а обучаващите се в момента в САЩ български пилоти ще усвоят пълните възможности на американския изтребител. 

В заключение добави, че е щастлив развитието на сътрудничеството продължава, което е особено важно за Балканския полуостров. 

Президентът на България Румен Радев ще проведе неофициална среща при закрити врати с президентката на Република Северна Македония, потвърди пред медиите в Граф Игнатиево държавният глава, предава Plovdiv24.bg.

"България очаква този диалог да помогне не само за сближаването в културата, а и да се решат отворените въпроси между нас на основата на договора за приятелство и сътрудничество и протоколите от 2022 г., подписани и от Република Северна Македония, за да може да се отвори пътят на РСМ към ЕС. Ангажирането с коридор №8 ще бъде ясен показател за европейските амбиции на РСМ за повече свързаност" - коментира президентът Румен Радев.

По думите му, правителството на РСМ все още не е напуснало предизборната реторика. След успокояване на страстите и връщането към реализма ще се мисли за покани за официални визити.

"Очакваме РСМ да изпълни всички ангажименти, които е поела, за да продължим пълноценно нашите отношения и най-после да се отвори вратата на РСМ към ЕС" - подчерта държавният глава.

Президентът категорично отказа да коментира процедурата за избор на нов главен прокурор на България.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор след победата: "Благодарен съм на Новак. Без него това нямаше да стане"
Дата: 18/09, 05:00

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 04:20

Топло, но ветровито в сряда
Дата: 18/09, 04:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 03:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия