Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция


Дата: 12/09, 04:50

Трансплантацията на черен дроб е една от най-сложните операции в хирургията. Центърът за чернодробна трансплантация Acibadem в Турция се откроява в тази област с успеваемост над средната в световен мащаб. До момента в Acibadem са извършени повече от 1000 чернодробни трансплантации, а успеваемостта е над 90%. В тази статистика са включени и сложни случаи, комбинирани трансплантации и чернодробни трансплантации при деца, включително на възраст под една година. Със своите опитни медицински екипи и най-съвременни технологии, Acibadem е референтен център за трансплантации на черен дроб при възрастни и педиатрични пациенти от други центрове в Турция и много държави в чужбина.

Трансплантация на черен дроб: Нов живот

Проф. Хамди Каракаялъ, ръководител на Отделението за трансплантация на органи към болница Acibadem Atakent посочва, че черният дроб е жизненоважен орган. „Черният дроб е отговорен за повече от 500 функции на тялото, с ключова роля в метаболизма и детоксикацията, имунитета, коагулацията. Оцеляването е невъзможно без черен дроб. За пациенти с тежка чернодробна дисфункция трансплантацията е най-доброто и често животоспасяващо решение“, заявява той. В Центъра за чернодробни трансплантации Acibadem трансплантациите се извършват по метода „ортотопична чернодробна трансплантация“, считан за златен стандарт в световен мащаб. Успешните резултати обаче зависят както от самата операция, така и от и следоперативното лечение. Присаждането са черен дроб изисква експертен опит и компетентна медицинска грижа по време на целия процес, от предоперативна оценка до интензивните грижи и следоперативното проследяване. В Acibadem всички пациенти се обслужват с мултидисциплинарен подход. Екипите за чернодробна трансплантация се състоят от специалисти по хирургия, гастроентерология, радиология, интензивно лечение, всички те с висока квалификация за сложни и усъвършенствани процедури.

Трансплантации от жив донор се борят с листите на чакащи

Навсякъде по света има огромно несъответствие между броя пациенти, чакащи за трансплантация на черен дроб, и наличните органи от трупни донори. В същото време, черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който може да регенерира и да продължи да функционира дори ако 70% от обема му да бъде премахнат. Това позволява извършването на чернодробни трансплантации от живи донори. Ако част от черния дроб бъде дарена, останалата част регенерира и възстановява функцията си в рамките на 3 месеца, без никакви загуби или сериозни усложнения. Трансплантацията от жив донор може да бъде шанс за живот за пациенти с чернодробна недостатъчност, които не могат да си позволят листите на чакащи за трупни донори. Освен това, успеваемостта е по-висока при жив донор поради по-доброто планиране и селектиране на органите.

Трансплантацията на черен дроб от жив донор обаче е предизвикателство. Тя засяга двама пациенти, донор и реципиент, които преминават операция почти едновременно и така рисковете, свързани с хирургическата интервенция, също се удвояват. Центърът за чернодробни трансплантации Acibadem е сред световните лидери в тази област. Близо 80% от всички трансплантации на черен дроб в Acibadem се извършват от живи донори, като реципиентите са на възраст между 4 месеца и 71 години.

Кръстосана трансплантация на черен дроб: когато донорът и реципиентът не са съвместими

Трансплантация „по двойки“, известна още като кръстосана трансплантация, е друга възможност за онези, които имат близък роднина, желаещ да дари, но кръвните им групи не са съвместими. Трансплантациите с несъвместими кръвни групи са едновременно скъпи и свързани с по-висок риск от усложнения в следоперативния период. Алтернативата е кръстосана размяна на органи: това означава намиране на друга двойка донор-реципиент, които също не са съвместими помежду си, но има съвместимост при размяна на дарените органи. Кръстосаните трансплантации първоначално се използват за присаждане на бъбреци, но напоследък се прилагат и при чернодробни пациенти. Кръстосаното донорство може да включва и няколко двойки. Този вид напреднала хирургия се счита за доста сложна и се извършва само в няколко центъра по света.

Чернодробни трансплантации при деца, извършвани рутинно

Когато дете се нуждае от трансплантация на черен дроб, процедурата трябва да се извърши в лечебно заведение с натрупан опит. При трансплантиране на дете донорът обикновено е възрастен човек и размерът на черния дроб трябва да се редуцира, за да съответства на по-малкото тяло на реципиента. Това означава, че медицинският екип трябва да вземе предвид както анатомичните, така и физиологичните характеристики. Затова трансплантациите при педиатрични пациенти изискват високо ниво на опит.

В Центъра за чернодробни трансплантации Acibadem трансплантации на педиатрични пациенти се извършват рутинно. Някои от тях са сложни случаи, които са били отхвърлени като „неподходящи за чернодробна трансплантация“ от други центрове. Успешно се извършват и комбинирани трансплантации на черен дроб и бъбрек, особено при деца с метаболитни заболявания. Някои от пациентите са с тегло под 8 кг, а най-малкият е тежал едва 4,7 кг. Подобна хирургия не би била възможна без неонатологичните и детските интензивни отделения, където малките пациенти се наблюдават в специална среда след операцията.

Защо Център за чернодробна трансплантация Acibadem?

В Acibadem работят едни от най-опитните и висококвалифицирани експерти по чернодробна трансплантация в Турция и в света. Техният екипен дух и мултидисциплинарен подход, подкрепени от най-новите технологии, достъпни в световен мащаб, са основни двигатели за успешните резултати, с които Acibadem може да се гордее: повече от 1000 чернодробни трансплантации за 12 години, с преживяемост на присадката и на пациентите над средните за света.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Британците полудяха по този български град: Летим директно от Лондон и халба бира е 2 паунда
Дата: 16/09, 15:45

Водещата на "Социална мрежа" разкри извънредна ситуация с телефон 112
Дата: 16/09, 15:44

Значително увеличение на случаите на COVID-19 в Турция
Дата: 16/09, 15:34

Почина най-възрастната котка в света
Дата: 16/09, 15:28

Българско училище обра точките на първия учебен ден с напълно нов дизайн
Дата: 16/09, 15:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия