Гугъл уволни 200 ключови служители в централата в Калифорния въпреки рекордните печалби


Дата: 07/05, 10:58

Кадър Остин Маккинли, Уикипедия 

Google уволни най-малко 200 служители от своя „Основен“ екип в Калифорния, съобщи CNBC. Някои от тези работни места се преместват в офисите на компанията в Индия и Мексико, твърди изданието, предаде economy.bg.

Google не отговори незабавно на искането на Quartz за коментар, но Асим Хюсейн, вицепрезидент на Google Developer Ecosystem, е казал на служителите в съобщение, видяно от CNBC, че преместването на ролите на компанията има за цел да я доближи „до нашите партньори и общности на разработчици“ в чужбина, нейните ключови пазари, включително Индия и Бразилия. „Съобщения от този вид може да накарат много от вас да се чувстват несигурни или разочаровани“, казва той, но „са в услуга на по-широките цели [на Google]“.

Отделът Core Systems & Experience в Google е „отговорен за изграждането на техническата основа зад водещите продукти на Google, защитавайки онлайн безопасността на нашите потребители и поддържайки [неговата] глобална ИТ инфраструктура“, се казва в уеб страницата на звеното.

Това е почти същият език, който други технологични компании са използвали, когато елиминират позиции и залагат изцяло на изкуствен интелект (ИИ/AI), отбелязва Quartz. През януари Google уволни стотици служители от отдела, отговарящ за дигиталния асистент на компанията, хардуерни и инженерни екипи, като тогава изпълнителният директор Сундар Пичай предупреди служителите, че може да има още съкращения.

Но съкращенията на Google не са индикация за финансово напрежение.

Компанията се справя повече от добре - всъщност майката на Google Alphabet отчете увеличение на печалбите в размер на 60% през първото тримесечие спрямо миналата година.

Това не е единствената технологична компания, която съкращава работната си сила в услуга на своите AI цели. Microsoft, Amazon и Meta съкратиха работници тази година, въпреки че са част от „Fab Four“ технологичните акции, които продължават да постигат големи печалби. Като цяло съкращенията в технологичната индустрия по целия свят са близо 80 000, припомня Quartz.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българска река излезе от коритото, тече по пътя и носи камъни
Дата: 19/05, 15:54

За чревоугодието
Дата: 19/05, 15:461 Коментар

Професор Овчаров със сензационна версия за граф Дракула
Дата: 19/05, 15:361 Коментар

Този мъж преследваше Натали Трифонова и тя се предаде: Цялата съм твоя
Дата: 19/05, 15:35

Ето го кораба с щети по корпуса, който акостира във Варна
Дата: 19/05, 15:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия