Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка


Дата: 03/05, 00:35

кадър: Бтв

Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства.

Един от тях е Николай Атанасов, чиято история показахме и развълнува мнозина. Мъжът с множествена склероза спечели битката със Здравната каса и получи така нужната акумулаторна инвалидна количка.

От две седмици Николай ползва количката и е много щастлив. 

"Аз не вярвах, че ще имам такава количка. Тя е просто супер, толкова съм доволен. Съвсем друго е, просто ми се отпусна душата сега и съм щастлив“, споделя мъжът. 

Как обаче Николай стигна до инвалидната количка?

 
Тъй като в Пловдив няма количка, съобразена със състоянието му, се налага Николай да пропътува над 200 км до офиса на фирма в друг град и да си я получи, предава БТВ. 

"Оттук много се притеснявах. Ако се наложи да ходя до тоалетна, се питах как ще се справя. Не пих вода цял ден и успях“, разказва мъжът.

Жената, която помага на Николай да получи количката, разказва, че собственици на фирми с договори със Здравната каса да предоставят помощни средства са глобявяни, ако ги доставят до дома на пациента.

"Фирмата няма право да донесе количката и да я достави или да я прати по куриер, а трябва самият човек с увреждане да отиде на място в офиса да си я вземе или да отиде човек с нотариално заверено пълномощно“, посочва Вера Вулджева.

От Здравната каса казаха за bTV, че не са постъпвали жалби от граждани за затруднен достъп за получаване на помощни средства.

"Изискването е въведено с цел осъществяване на ефективен контрол на дейностите по предоставяне на помощни средства, както и поради редица случаи на злоупотреби и недобри практики, установени в хода на контрола. В момента се разглеждат нови варианти и предложения за улесняване на получаването на  помощни средства“, посочват от Здравната каса.

А с новата си количка Николай вече сам стига и до магазина, и до поликлиниката, информира bTV.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



80 % от всички соларни панели в ЕС са китайски, секторът е унищожен, призна Борел
Дата: 17/05, 10:46

Всички с левове в дюшеци и буркани горят с еврото без доказан произход
Дата: 17/05, 10:42

Пътните полицаи във Варненско изловиха трима мъже, шофирали с алкохол и дрога
Дата: 17/05, 10:42

Тежък сблъсък между Цънцарова и Волгин по БТВ, намесиха и Хекимян
Дата: 17/05, 10:38

Задържаха варненец, крал храна от магазините
Дата: 17/05, 10:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия