Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор


Дата: 08/05, 17:28

Снимка Булфото, архив

Президенът Румен Радев е на посещение в Азербайджан, където разговаря “на четири очи” с колгата си Илхам Алиев. Двамта президенти подписаха документ за укрепване на взаимното сътрудничество между двете страни. Пред журналисти в Баку президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза, че България е важна държава за транзит към сиседните страни, които получават азербайджански газ, предава dnes.bg.

Алиев подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година. От тогава отношенията между двете държави са дипломатични, има политически диалог и ангажираността позволява разширяване на отношенията във всички сфери на интерес, отбеляза Алиев.

Един от основните двигатели е сътрудничеството в енергийния сектор, предаде БТА. Президентът Алиев допълни, че има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничесто в доставката на газ. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 млрд. кум. м., доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб.м. Тази година по очаквания ще сме предоставили 1,5 млрд. кубм. на България, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50 % от потреблението на газ на страната ни.
Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за укрепване на стокообмена, сътрудничеството в енергийния сектор като ясен знак за нашия успех, каза още Алиев.

Илхам Алиев направи коментар и за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа. Алиев каза, че до няколко месеца ще бъде завършено проектното проучване, което ще отбележи началото на реалния труд и работа по проекта. Азербайджан ще бъде не само доставчик за нефт и газ, но и на зелена енергия, подчерта президентът.

Благодарение на инвестиции от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е проектът, като днес виждаме, че той става важна част от средния коридор, каза още Алиев.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 02:00

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1
Дата: 20/05, 01:07

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

На 22 май в седем секции в Северна Македония ще има повторно гласуване на парламентарните избори
Дата: 19/05, 23:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия