Шефът на ДАНС: Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната


Дата: 16/04, 16:55

Снимка Булфото, архив

Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната, обвинените за контрабанда има ли влияние по всички нива в МВР. Това  бяха част от разкрията, които председателят на ДАНС Пламен Тончев направи по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях, предаде репортер на "Фокус". 

"В ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира  ОПГ група с ръководители от Марин и Стефан Димитрови, която е ангажирана с извършването на контрабанда и легализирането на придобитите средства в икономиката на страната.

 В хода на работата е установено по категоричен начин, че основните функции на лицата в трайно структурираното престъпно сдружение са свързани с  осъществяването на контакти между български и чужди граждани занимаващи се с контрабанда, които имат нужда от осигуряване на коридор през ГКПП "Капитан Андреево“, "Лесово“, "Кулата“, "Калотина“, "Дунав мост – Русе/Видин“ и "Оряхово“", заяви в началото на изслушването си Пламен Тончев.

Той изясни и контактите на Марин и Стефан Димитрови по различните нива в МВР и митниците. 

"Контактите варират от ниските изпълнителски нива до ръководните служители на митнически служби или гранични полицейски участъци, имащи отношение по проверките и преминаването на стоките или на осъществявания впоследствие контрол“, заяви Тончев.

Председателят на ДАНС каза, че баща и син Димитрови разполагали с контакти на високо ниво в Министерството на вътрешните работи.

"С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето на директор на ОДМВР-София. Поддържат контакт с Венцислав Петков Кирчев, тогава ръководител ГД "Национална полиция“ към момента на откриване на делото, директори на областни дирекции, Петър Събев – директор на дирекция "Гранична полиция – аерогари“, каза още Тончев.

Според Тончев в резултат на изградените контакти и доверителни отношения с въпросните служители двамата оказвали влияние върху кадрови въпроси.

Те били създали и контакти на най-високо ниво в централните регионални дирекции на Агенция "Митници“.

"Установени са конкретни случаи, при които служителите в тях им предоставят чувствителна или класифицирана информация, свързана с канали за трафик на стоки, хора и опасни вещества, а също така разчитат и използват влиянието на последните двама за кариерното им израстване“, каза още Тончев.

След използването на СРС-та става ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била придобита информация, че се ползвал с протекция от бивши и настоящи лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал работил с турски гражданин, известен като един от най-известните контрабандисти през ГКПП "Капитан Андреево“.

От ГЕРБ попитаха дали през последните 10 месеца е постъпвала информация за извършени неправомерни деяния от лица, заемащи ръководни постове в в Агенция "Митници", освен от вече задържаната Петя Банкова, а Тончев отговори: "Постъпвала е такава информация, спрямо голяма част от лицата бяха извършени процесуални действия в ранните часове на 3 април. Има установени и други митнически служители, замесени в тази схема".

В отговор на въпрос на ДПС Пламен Тончев каза, че Бойко Рашков се е познавали със Стефан и Марин Димитрови със сигурност от поне две години и половина. Той добави, че главният секретар Живко Коцев е запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната, представяйки го като бизнесмен, за да могат последните да оказват съдействие при необходимост. Поводът за това негово искане бил, че правил услуга на Бойко Рашков, каза още Тончев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зомбори искрено и лично на полуфинала в Капките
Дата: 29/04, 20:31

Коцев: От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично
Дата: 29/04, 20:28

Инженер от АПИ за срутването на "Струма": До 2 май поне две от платната ще бъдат освободени за движение
Дата: 29/04, 20:20

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 29/04, 20:10

Футболният съюз одруса яко Черно море
Дата: 29/04, 20:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия