Макрон към Нетаняху: Време е огънят да бъде прекратен


Дата: 06/10, 21:19

Булфото

Втелефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон потвърди „непоколебимия ангажимент“ на Франция към сигурността на Израел.

Той също така подчерта спешната необходимост от прекратяване на огъня в Газа и Ливан, съобщиха от Елисейския дворец.

„В навечерието на първата годишнина от терористичната офанзива на Хамас срещу Израел той изрази солидарността на френския народ с израелския народ“, съобщиха от френското президентство.

Еманюел Макрон също така изрази „убеждението си, че вече е настъпил моментът за прекратяване на огъня“, предаде АФП, цитира Вести.

Двамата лидери проведоха този телефонен разговор в навечерието на възпоменанията за атентатите от 7 октомври и ден след разгорещена размяна на реплики, след като Еманюел Макрон се изказа в подкрепа на спирането на доставките за Израел на оръжия, които биха могли да бъдат използвани във войната в Газа.

Двамата обсъдиха „ситуацията в Близкия изток с цялата си откровеност и с уважение към приятелството между Франция и Израел“, съобщиха от Елисейския дворец. „Двамата лидери приеха различията в мненията си, както и желанието си да бъдат добре разбрани един от друг“, добави той.

„Президентът на Републиката потвърди пред израелския министър-председател, че ангажиментът на Франция към сигурността на Израел е непоколебим, и му припомни мобилизирането на френските военни ресурси в негова защита по време на нападенията, извършени от Иран през последните месеци“, подчерта френското президентство.

На 5 октомври Еманюел Макрон разгневи Бенямин Нетаняху, като заяви, че „приоритет“ сега е „политическото решение“ и че „трябва да спрем да доставяме оръжия за борба в Газа“, като същевременно уточни, че самата Франция не доставя такива.

Ръководителят на израелското правителство отвърна: „Срам за тези лидери, които призовават за ембарго върху доставките на оръжие за Израел“.

По време на телефонния им разговор Еманюел Макрон заяви, че Израел „има право да се защитава от тероризма“.

„Нападенията срещу Израел и неговите граждани трябва да спрат, независимо дали идват от Иран или от неговите помощници в региона“, е заявил френският президент, според Елисейския дворец.

„Доставките на оръжия, удължаването на войната в Газа и разширяването ѝ в Ливан не могат да доведат до сигурността, очаквана от израелците и от всички в региона“, настоя още президентството.

Израел е ангажиран на няколко фронта, водейки война в Газа и в Ливан, където от 30 септември провежда сухопътни операции. Израел също така заплашва да отвърне на масираната ракетна атака от страна на Иран, която се състоя на 1 октомври. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Карлос Алкарас продължава напред на "Мастърс"-а в Шанхай
Дата: 06/10, 23:34

Георги Иванов: "Искам да изчистя всички съмнителни съдии"
Дата: 06/10, 23:24

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 06/10, 23:20

Хакатон EIT Food Challenge Lab 2024 България 25-26 октомври
Дата: 06/10, 23:20

Параскева Джукелова превежда и играе в "Само ние, момичета"
Дата: 06/10, 23:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия