ДФ "Земеделие" изплати над 200 млн. лв. за намаляване на пестицидите


Дата: 28/06, 16:31

снимка Булфото

ДФ "Земеделие" (ДФЗ) изплати 200 776 380 лева по екосхемата за намаляване използването на пестициди (Еко-НИП). Финансова подкрепа получиха 14 350 фермери, които прилагат допустимите за интервенцията дейности, съобщиха от фонда.

По Еко-НИП допустими за подпомагане са бенефициери, които не трябва да се прилагат продукти за растителна защита, които са тотални хербициди, включително такива, съдържащи глифозат, върху площите, с които кандидатства стопанинът.

Ако се прилагат продукти за растителна защита - инсектициди, хербициди и фунгициди, се използват само такива, които не попадат в първа професионална категория на употреба.

Също така допустими са тези стопани, които прилагат феромонови уловки, съгласно Списъка на разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита по активни вещества, публикуван на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Земеделските практики се доказват чрез проверка на дневниците за проведените растителнозащитни мероприятия и торене и чрез разходооправдателни документи за закупените продукти за растителна защита и/или феромонови уловки за заявените за подпомагане площи.

Плащането по Еко-НИП е на хектар допустима земеделска земя, която е диференцирана според вида земеползване – за обработваеми земи, за трайни насаждения и за постоянно затревени площи.

Ставките, по които е изплатено подпомагането, са 102,14 лева на хектар за обработваеми земи, 193,20 лева на хектар за трайни насаждения, 9,20 лева на хектар за постоянно затревени площи.

Еко-НИП е пряко насочена както към запазване на екологичното състояние на почвите и водите, така и към производство на по-чисти храни. Интервенцията е част от пакета екосхеми, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, за които кандидатите поемат допълнителни ангажименти. За Кампания 2023 Еко-НИП е схемата, към която се отчита най-голям интерес от страна на земеделските стопани, предаде economynews.bg. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Треньорът на Англия: Гордея се с футболистите
Дата: 30/06, 23:33

Испания 2:1 Грузия
Дата: 30/06, 23:21

В понеделник ще бъде слънчево
Дата: 30/06, 23:04

Стоичков: Тя завинаги ще е на Олимп
Дата: 30/06, 22:53

Испания 1:1 Грузия
Дата: 30/06, 22:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия