Свещеник от православна църква е убит от терористи в Дагестан при касапницата, в която загинаха 15 полицаи


Дата: 01/07, 11:35

Кадър Artem Ustyuzhanin / MSK1.RU

Миналата седмица при терористичен акт в Дагестан бяха убити поне 15 полицай.

Нападнати бяха синагога и православна църква. Убит е и свещеникът в църквата.

Нападението се случи три месеца след като 145 души бяха убити при атака в концертна зала край Москва, за която пое отговорност "Ислямска държава" и която беше най-сериозното терористично нападение в Русия от години.

Журналисти на 72.RU успяха да разговарят с няколко служители на службите за сигурност, които влязоха в битка с терористите в Махачкала.

Оказа се, че едни от първите, пристигнали на място, са тюменци, изпратени в командировка като част от временна оперативна група. По искане на журналист от 72.RU те разказаха подробности от този ден.

На 23 юни в града работеха полицаи. Инспекторите на КАТ, както обикновено, дежуриха на пътя, а служителите на реда патрулираха града заедно с полицаи от Махачкала. Около 18.30 ч. по радиото е подаден сигнал за стрелба. Както се оказа по-късно, неизвестни в черно са стреляли срещу дежурни на кръстовището служители на КАТ.

Всички патрулки излязоха на помощ на колегите си. Един от екипите забелязва ВАЗ-2114, в който може да се крият нападателите. Започнало преследване. Скоро полицията успя да спре колата на екстремистите, терористите избягали и започна престрелка.

„Бяхме на смяна, когато по радиото дойде сигнал за стрелба. Полицаи бяха атакувани. Тръгнахме веднага. Когато пристигнаха, веднага попаднаха под обстрел и влязоха в бой”, спомня си един от служителите.

По това време полицейски служители продължиха да се приближават до мястото на престрелката: местни, махачкалски и тюменски. Според събеседниците тюменците са били най-малко 20.

„Водихме непрекъсната битка. Терористите са стреляли с пушки с оптика и автомати по коли и полицаи, хвърляли са и гранати. Полицаите отвърнаха на огъня и прикриха минувачи, деца и техни колеги, спомня си друг събеседник.

Според събеседници престрелката е продължила около два-три часа. По-късно на мястото пристигнали специални сили, започнал щурмът и терористите били ликвидирани.

— Всички екипи, пристигнали на мястото на терористичната атака, включват служители от отдела за специални операции на МВР на Русия за Тюменска област. Полицаите стояха до последно, изпълнявайки служебния си дълг, проявявайки мъжество и героизъм! - споделя един от участниците в битката.

Припомняме, че на 23 юни бойци откриха огън в два дагестански града - Махачкала и Дербент. Според ръководителя на републиката най-малко 15 полицаи са били убити. Сред тях беше инспекторът на КАТ от Държавната инспекция по безопасност на движението на Министерството на вътрешните работи на Русия "Заводуковски" Виталий Мезенцев, оставил жена и две деца. Лейтенантът е награден посмъртно с орден „За храброст“. Полицаят беше погребан на 28 юни, в Заводоуковск. Държавната дума обеща да помогне на семейството на загиналия служител. Освен това семейството на починалия полицай ще получи плащане от Тюменска област .

Ранени са още двама полицаи от Тюмен . След терористичната атака в Дагестан беше обявен тридневен траур. Събрахме всичко, което се знае за извънредното положение онлайн . Също така съобщиха, че неизвестни лица са стреляли по православна църква и синагога в Дербент и публикуваха кадри от инцидента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 13 часа ще разберем дали има държавници, обяви Борисов
Дата: 03/07, 11:00

Голяма издънка на Иван Христов след спирането на "Фермата" по БТВ
Дата: 03/07, 10:58

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 03/07, 10:50

Везенков е официално играч на Торонто Раптърс
Дата: 03/07, 10:49

Кючеци и Полумесецът заляха цяла Германия след турската победа над Австрия
Дата: 03/07, 10:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия