Ива Христова: Пикът на новата ковид вълна у нас ще е идния месец


Дата: 06/07, 08:31

снимка Булфото

Пикът на новата ковид вълна у нас ще е идния месец. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV. 

Всъщност, като говори за подвариант, тя има предвид BA.5, но и BA.4 е част от двете генетични линии, които предизвикаха вълна в Европа. И изглежда, че те далеч няма да са края.

По думите на Христова, пикът у нас от BA.5 се очаква през август. Няма съществено натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не очаквам да има и у нас. Много по-заразен е, но се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране, подчерта проф. Ива Христова.

Не така обаче смята британският пенсиониран проф. Джон Кемпбъл. В активната си кариера професорът се е занимавал с обучаване на медицински работници. Той се опасява, че BA.4 и BA.5 всъщност показват как вирусът повече се връща към най-смъртоносния досега вариант Делта, защото вероятно вирусът пак почва по-лесно да слиза към белите дробове. Проф. Кемпбъл цитира две изследвания в подкрепа на опасенията си в свое предаване в YouTube канала си (поддържа този канал от 2008 година насам) от 5 юли:

Симптомите на новия подвариант са свързани с повишена температура, но не толкова висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми, поясни тя. 

Проф. Ива Христова добави, че има единични страни, някои от които съседни на нас с доста по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания, уточни проф. Христова.

Според нея рано или късно отново ще сложим предпазните маски, особено на закрито. Тя вярва, че хората ще започнат да се ваксинират срещу коронавирус, защото ваксината е най-добрата превенция. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде унищожен, но вирусът е стабилен и трябва да го имаме предвид, предупреди проф. Христова, предаде актуално.ком.

Поне 4 месеца трябва да са минали, за да може хората да са си поставили четвъртата бустерна доза. След шестия месец ваксината е наложителна. Добре е за всички да се предпазят, защото имунитетът спада, а вирусът се променя, каза още проф. Христова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешния ден рожден ден има Наско Сираков
Дата: 26/04, 03:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 02:40

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 02:40

Манчестър Сити с важна крачка към титлата
Дата: 26/04, 02:30

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци
Дата: 26/04, 01:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия