Българин изобрети пуш-пул велосипед за кеф и почнаха да го купуват в цяла Европа


Дата: 27/08, 14:54

Vinghen

Преди около осем години Цветан Илиев решава да започне работа по създаването на български електрически велосипед – пуш-пул велосипед, както самият той го нарича. Инженер по професия, Цветан винаги е имал афинитет към сглобяването на различни машини.

Първоначално идеята ми не беше с бизнес насоченост, а да създам нещо, което на мен ми харесва“, споделя пред Economic.bg Цветан.


С времето обаче Vinghen се разраства и стартира собствено производство в град Елена, Великотърновска област. В момента активни са само две работни станции, но потенциалният капацитет на производствената база е около 2000 бройки годишно.

Компанията вече предлага продуктите си на няколко европейски пазара, сред които Испания, Франция, Германия, Естония.

Компанията основно работи с бизнес клиенти в сферата на туризма, а идеята е чрез електрическите велосипеди големите европейски ски курорти да предлагат алтернативен вид туризъм в месеците, когато няма условия за зимни спортове.

Един от най-запалените ни клиенти е Рене от Германия. Той има ски магазин в зимен курорт, но не иска да освобождава персонала си през лятото. Затова търсеше алтернатива“, разказва Цветан.

Така започва да предлага българските електрически велосипеди като удобен и лесен начин за семейна разходка в планината, когато времето не е подходящо за практикуване на зимни спортове.

В момента се опитваме да започнем работа и с хотелските вериги, които да предлагат нашата услуга“, казва Цветан Илиев.

По думите му интерес има от страна на българския туристически бизнес, като работят с клиенти от Пампорово, където също се предлагат велосипедите на българската компания.

На практика начинът, по който хората карат велосипедите, е на принципа на електрическите тротинетки.

Фирмата работи и по концепцията на нови продукти, но и усъвършенстването на вече съществуващия пуш-пул велосипед.

Този продукт, който предлагаме в момента, ще остане, но ще добавяме нови функционалности и генерално повишаване на качеството.“

Основателят на българската компания за производство на електрически велосипеди споменава и за подготовката на нов продукт, който да е подходящ за градска среда, както и разработването на система за наемане на такъв тип превозни средства. По думите му тя ще "ограничи вандализма“, но на този етап без да дава повече подробности.

Финансиране на проекта

Стартъпът се развива основно с лични средства и кредитно финансиране. До момента е имало един рунд външно финансиране от английски инвеститор. Средствата са подпомогнали компанията да довърши модела, който в момента се произвежда.

На този етап от компанията отново търсят инвеститори за бъдещите си проекти.

Цветан Илиев споделя, че обмислят да оставят само административната и развойна част в България, а самото производство да бъде изнесено.

На пазара на труда в България инженерите не са много, но пък имаме добри специалисти в сферата на маркетинга и продажбата, доста добри специалисти. В тази връзка проучваме възможността изцяло да аутсорснем производството извън България и при нас да остане административната част и развойната дейност“, казва Цветан Илиев.

Според него развитието на велоиндустрията предполага България да се превърне в хъб за производство на електрически велосипеди.

Напълно възможно е да се превърнем в основен доставчик. Португалия е една държава, която работи в тази посока. Но другата страна е България.“



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Арманд Дуплантис с четвърта побед в Диамантената лига през сезона
Дата: 13/09, 22:20

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 22:10

Ботев (Враца) и Спартак (Варна) завършиха наравно 1:1
Дата: 13/09, 22:06

Над 120 ретро автомобила ще участват в конкурс за елегантност във Варна
Дата: 13/09, 22:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 22:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия