Опасна твар напада жилищата в блоковете в България


Дата: 27/08, 16:00

Пиксабей

Заради затоплянето на климата в България ще срещаме все по-екзотични и често опасни видове.

В зависимост от вида и възрастта ухапването може да има различни последици за човека

Сколопендрите не са от най-приятните създания. И никой не е застрахован от среща с тях. Много видове от тези членестоноги са отровни, а някои са се приспособили да живеят близо до нас - в апартаментите.

Тъй като напоследък те се оказват чест, но нежелан гост в жилищата ни, нека разберем доколко опасно е ухапването от тях, предаде Здраве.то. 

В зависимост от вида и възрастта ухапването от сколопендра може да има различни последици за човека. Освен това женските са по-отровни от мъжките. Сколопендрите наистина могат да жилят много болезнено. Ухапването на пчела, в сравнение със сколопендра, е почти същото като това от комар. 

Сколопендрите използват чифт кухи крака, приспособени с нокти, за да хапят кожата. Тези, подобни на клещи максиноги, известни също като токсикогнати или „отровни нокти“, се намират под първия сегмент на тялото и могат да причинят малки прободни рани и мехури, докато стоножката пълзи по кожата. Когато стоножка ухапе (за разлика от ужилването от оса или пчела), тя инжектира отрова в жертвите си, която се съхранява във вътрешните й жлези. 

Симптомите на ухапване от сколопендра варират в зависимост от степента на алергичната реакция и размера на стоножката. Обикновено има силна болка, подуване и зачервяване на мястото на ухапване, като симптомите продължават не повече от 48 часа.

При тези, които са по-чувствителни към ефектите на отровата, може да се появи главоболие, болка в гърдите, гадене и повръщане. Въпреки това, колкото по-голямо е насекомото, толкова по-силна ще е болката. Малките деца и хората с известни алергии към насекоми могат да получат по-тежки реакции.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 13/09, 22:40

Повече облаци в събота
Дата: 13/09, 22:38

Арманд Дуплантис с четвърта побед в Диамантената лига през сезона
Дата: 13/09, 22:20

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 22:10

Ботев (Враца) и Спартак (Варна) завършиха наравно 1:1
Дата: 13/09, 22:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия