Български журналисти отказаха пари от европроект: ЕС стисна ръката на Пеевски и зачеркна борбата с корупцията в България


Дата: 10/05, 15:30

Пиксабей

Европейският съюз се подигра с правовия ред и с борбата с корупцията в България.

Журналистите от BIRD обявиха, че прекратяват участието си в проекти с европейско финансиране и ще върнат остатъка от грант на белгийска организация за финансиране на разследвания, която работи с европейски пари.

Ето и цялото им изявление:

Днес стана известно, че в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет, посланиците на страните членки на ЕС са се срещнали в белгийската резиденция в София с делегация на Движението за права и свободи (ДПС), водена от нейния председател Делян Пеевски.

Делян Пеевски е българският айсберг на корупцията и еманация на завладяната от Мафията държава. Той е санкциониран за значителна корупция от САЩ и Великобритания.

Легитимирането му по този начин Европа е шамар за гражданското общество в България, което от години полага усилия да се освободи от хватката на мафиотски властови зависимости.

BIRD e скромна журналистическа организация, която се е посветила на мисията да разследва корупцията, злоупотребите с власт и обществени пари и преплитането на властта с организирана престъпност. Делян Пеевски е редовен герой на нашите разследвания и е свързан включително с огромни злоупотреби с европейски средства.

За нас дипломатическият сигнал на тази среща е ясен и еднозначен - Европа обръща гръб на политиката си за утвърждаване на правовия ред и борбата с корупцията и легитимира корупционните разрушители на нейните ценности.

BIRD се финансира основно от дарения на читателите, но участва и в международни проекти, финансирани по различни грантови схеми. Един такъв проект е финансиран от Journalismfund.eu - организация базирана в Белгия, разпределяща европейски средства. По този проект с мажоритарно европейско финансиране сме получили 2110 евро през тази година и предстои да получим още 745 евро. В знак на протест ще прекратим участието си в проекта и въпреки свършената работа ще върнем получените средства.

Също така декларираме, че няма да кандидатстваме и да участваме в проекти, финансирани с европейски средства, докато Делян Пеевски не бъде санкциониран по европейски механизъм, подобен на американския закон "Магнитски"

Тази лицемерна политическа Европа, която се ръкува с българската Мафия, не заслужава нашия рискован труд и усилията ни да осветим схемите, с които се крадат европейските средства. Заслужават го обаче европейските граждани и го дължим на тях.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:02

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен
Дата: 20/05, 20:59

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"
Дата: 20/05, 20:50

Полицията в Силистра залови извършител на жестоко убийство
Дата: 20/05, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия