От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление


Дата: 28/06, 07:34

Снимка Булфото, архив

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2024/2025 г., предаде dariknews.bg.

Те могат да се подават на място в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП), чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по електронен път с квалифициран електронен подпис и по електронен път по реда на Закона за електронното управление. Крайният срок е 31.10.2024 г., напомнят от Агенцията за социално подпомагане.

Заявление-декларация може да получите от ДСП или да изтеглите от електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Целевата помощ за отопление се отпуска, ако лицата или семействата отговарят на следните условия:

- обитаваното от тях собствено жилище да е единствено;

- да не осъществяват дейност като еднолични търговци и да нямат участие в капитала на търговско дружество;

- да нямат вземания, доходи от движимо или недвижимо имущество, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля линията на бедност за съответната година (за 2024 г. - 526,00 лв.), с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;

- да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане или чрез даряване през последните 2 години, като общата стойност на сделките не трябва да надвишава 3 787,20 лв. (24-кратния размер на основата за подпомагане, която за 2024 г. е в размер на 157,80 лв.).

Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва:

При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане

При отопление с твърдо гориво:

- В пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане

- На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето или семейството.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лекари от Пловдив предлагат да се въведе сиеста заради жегите
Дата: 30/06, 18:03

На 58 години един от най-богатите българи се ожени
Дата: 30/06, 18:00

Огнеборци реагират средно на около 70 сигнала за пожари в денонощието
Дата: 30/06, 17:55

Непознат факт за новия патриарх Даниил разкри експерт по БТВ
Дата: 30/06, 17:501 Коментар

Пада цената на тока за стотици хиляди българи във Варна и региона
Дата: 30/06, 17:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия