Бюст-паметник на Христина Хранова ще бъде поставен в Алеята на Възраждането в Морската градина Варна


Дата: 21/10, 15:44

Снимка: Община Варна

Бюст-паметник на Христина Хранова, революционерка, първата дипломирана акушерка във Варна и първата жена-воден спасител в България, да бъде издигнат в морската столица. Това гласува на днешното си заседание комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна.  

Монументът ще бъде поставен в Алеята на Възраждането в Морската градина, а негов автор е известният варненски скулптор Живко Дончев.

Инициатор за издигането на паметника е Милка Кайкова – общественик и златен медалист на Български червен кръст – Варна, подкрепена от БЧК и други организации. Финансирането е осигурено от общинския бюджет чрез Програмата за поставяне на паметници и скулптури на Община Варна.

След одобрението на предложението от Общински съвет – Варна предстои окончателното съгласуване на проекта с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Христина Хранова е оставила дълбока следа в родната история. Само на 18-годишна възраст, по заръка на Левски, тя става куриер на Софийския революционен комитет. По време на Освободителната война тя е в Шипченския отряд и участва в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението Христина Хранова става първата дипломирана практикуваща акушерка във Варна, а по-късно – първата жена-воден спасител в България. Благодарение на нея на бял свят идват 3 462 деца и са спасени от удавяне 54 души. Христина Хранова участва и като доброволка в Сръбско-българската и Междусъюзническите войни.

Името на друг голям българин също беше във фокуса на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“. Става дума за Добри Динев – легендарен български плувец, носител на шест рекорда, включени в Книгата на Гинес. Съветниците гласуваха  улица в местността Малка чайка, район Аспарухово, да носи името на известния в цял свят с маратонските си плувания варненец.

Динев остава в историята и с проявения героизъм през 1978 г., когато се обръща понтонният мост в Белослав и 65 души загиват. Тогава той спасява от студените води на езерото 43 души, за което е удостоен с орден „За гражданска заслуга и доблест“. Динев, починал през 2015 г. в Монреал, е почетен гражданин на Варна.

Съветниците решиха също две улици в с. Звездица да се казват „Лора“ и „Плеяди“, с което се продължава политиката на селото за именуване на улици на звезди и съзвездия.

На днешното заседание съветниците от комисията дадоха също съгласието си да се отпуснат средства за закупуване на гориво за Театрално-музикален продуцентски център и Държавен куклен театър за отоплителен сезон 2024/2025 г. За нормалната работа в сградите на ТМПЦ са необходими 120 000 литра дизелово гориво, а на Кукления театър – почти 21 500 литра.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Две красавици покориха водещия на „Игри на волята“
Дата: 21/10, 23:00

Везенков с поредна страхотна игра за Олимпиакос
Дата: 21/10, 22:57

Home Finishing Varna организира презентация на Elmark и ABB
Дата: 21/10, 22:40

НОИ и синдикат искат по-високи осигуровки
Дата: 21/10, 22:37

Жената, която днес сутринта блъсна 13-годишно момиче в Пловдив се предаде
Дата: 21/10, 22:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия