"Набуко" с нов режисьорски прочит на Лятна сцена във Варна


Дата: 12/07, 22:07

14 юли 2022, 21.00, Опера в Летния тетър. Премиера на „Набуко“ от Верди, продукция на Държавна опера Варна


На 14 юли 2022 г, 21.00, Опера в Летния тетър ще предложи на своята международна публика премиерата на „Набуко“ от Джузепе Верди. Третата опера на Верди жъне триумфален успех в Ла Скала през 1842 г. и му носи славата на голям композитор. Либретото, написано от Темистокле Солера и базирано на събитията, описани в библейските книги на Даниил и Йеремия, е вдъхновено също от драмата „Навуходоносор“ от Огюст Анисе-Буржоа и Франсис Корню (1836). Сюжетът е древен, но алюзията е прозрачна: Италия се бунтува срещу австрийското владичество и тази прекрасна, завладяваща музика става повод за мащабни политически демонстрации из цялата страна, а Хорът на поробените евреи „Лети мисъл на златни криле!“ (Va pensiero) се запява като национален химн. Неслучайно съвременниците наричат Верди „Маестро на италианската революция“. Името му, заедно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става символ на италианското Ризорджименто.

„Набуко“ 2022 е третата постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна след първата през 1970 г. и втората през 1996 г. Най-новата трактовка е дело на постоянния гост диригент Якопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьорката Сребрина Соколова. След нейната великолепна сценична реализации на „Риголето“ в Опера в Летния театър 2021 и бравурната премиера на мюзикъла „Брилянтин“ – премиера за България в Опера в Летния театър 2022, сега Сребрина Соколова изненадва с нов прочит на „Набуко“. Талантливата режисьорка и дългогодишна асистентка на знаковия главен режисьор на Варненската опера Кузман Попов обновява предначертаните от него творчески жалони със свои оригинални идеи в духа на класическата оперна традиция. 

„Набуко“ – история за силата на вярата, за пагубната деградация на човек със свръхего, приравнил се с Бог и дори поставил се над него. Това е история за грешките, наказанието и изкуплението извън времето. История, идваща от древността, но актуална и днес заради демоните в човешката същност, които в мрака на безверието намират благотворна среда за доминиране. Мракът на безверието води до разединение, а разединението до разруха. Изкуплението и спасението е в завръщане към Вврата и изконните човешки ценности, към чистотата на помислите и действията“, изтъква в режисьорската си експликация Сребрина Соколова.

В постановъчния екип тя е поканила сценографката Нела Стоянова, костюмографа Денис Иванов, хореографката Светлана Тоншева и Тодор Тодоров, нейния предпочитан 3D Mapping специалист. Ролята на Набуко ще изпълни световноизвестният драматичен баритон от Мексико Карлос Алмагер, който гостува за пръв път в България с една от коронните си роли. В образа на коварната Абигаил ще се превъплъти Йоана Железчева, една от малкото драматични сопрани в България, а в ролята на Закария очакваме да чуем забележителния бас Юлиан Константинов. Ролите на Фенена и Измаел ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна Михаела Берова и Валерий Георгиев. 

СРЕБРИНА СОКОЛОВА 

Родена във Варна, възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, тя учи класическо пеене при Мария Бохачек. Завършва Детска педагогика със специализация Музика в Шуменския университет „К. Преславски”. През 2007 се дипломира като бакалавър по Вокална педагогика – класическо пеене при Мария Коровешова-Рокас във ВСУ „Черноризец Храбър” с пълно отличие и награда златен пръстен. През 2014 защитава магистърска степен по Режисура за музикален театър със специалност „Оперна режисура“ към НБУ – София при доц. Нина Найденова и Симеон Симеонов с пълно отличие.

Художествен ръководител на Музикален театър „Арлекин” към частен Арт център за работа с деца „Арлекин”. В периода 2007-2012 участва в професионални трупи, представящи мюзикъл програми. От 2013 до 2019 работи като първи асистент режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна за всички музикално сценични постановки от афиша на оперния театър. 

Асистира на главния режисьор Кузман Попов в оперния жанр и на професор Светозар Донев в жанра мюзикъл. Дебютира като режисьор на варненска сцена със своя дипломен спектакъл – мюзикъла „Алиса в страната на чудесата“ от Александър Йосифов (2014). Следващият режисьорски проект е авторският образователен спектакъл „В ритъма на музиката“ (2016), в който интерактивно и със средствата на съвременни аудио-визуални средства, децата се запознават с музикалните инструменти в класическия симфоничен оркестър.

Редом с развитието си като режисьор, тя влиза в артистичния състав на повечето от мюзикълите, поставени на варненска сцена – Деметра в „Котки“, Лина в „Да пееш под дъжда“, Поповска в „Кой е Големанов“, Мег Жири в „Любовта никога не умира“, г-ца Съншайн в „Чикаго“.

От 2020 Сребрина Соколова е назначена за режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна с постановката „Фламенко Кармен“ – новаторски експериментален оперен спектакъл по музика на Ж. Бизе, в рамките на ММФ „Варненско лято“ 2020. Тя е автор на мултимедийната режисура на редица официални и тематични концерти на ТМПЦ Варна за Опера в Летния театър, Коледния музикален фестивал, Свети Валентин, „Най-доброто от А.Л. Уебър“, „Музиката на Холивуд“, „С музиката на Бийтълс“ и др. За Опера в Летния театър 2021 прави успешен режисьорски прочит на „Риголето“ от Верди, а за Опера в Летния театър 2022 г. поставя „Набуко“ от Верди и мюзикъла Брилянтин“ – премиера за България. 

„НАБУКО“
Опера от Джузепе Верди

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - постоянен гост диригент на Държавна опера Варна
Постановка Кузман Попов
Режисьор Сребрина Соколова
Сценография Нела Стоянова
Костюми Денис Иванов
Сценична пластика Светлана Тоншева
3D Mapping Тодор Тодоров
Плакат Славяна Иванова

В ролите:
НАБУКО - Карлос Алмагер, Мексико
АБИГАИЛ - Йоана Железчева
ЗАКАРИЯ - Юлиан Константинов
ФЕНЕНА - Михаела Берова
ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев
ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров
АБДАЛО - Христо Ганевски
АННА - Галина Великова

Оркестър и хор на Държавна опера Варна
Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев. 
Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева, Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

„Набуко“ - 14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

 


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От НРБ насам такава ударна бригада във Варна не е минавала
Дата: 09/09, 15:37

Поругаха Мемориалния комплекс в Разград
Дата: 09/09, 15:28

Не пада от вчера колонадата на Морската градина във Варна, има липсващи части и от другата част
Дата: 09/09, 15:22

Окрадоха релсите между Сливен и Гурково
Дата: 09/09, 15:191 Коментар

Цанов пред Карбовски: Сега имам проблем да правя журналистика
Дата: 09/09, 15:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия