Кога се прави ранна и късна фетална морфология


Дата: 20/07, 14:24

Скринингът по време на бременност е най-важният и високоинформативен метод за ранно откриване на вродени малформации на плода.

 

Така например, една ранна фетална морфология ще ви позволи да оцените развитието на бебето в динамика и да идентифицирате възможните патологии на майчините и формирани органи, които могат да причинят ранно прекъсване на бременността.

 

В комплекса от пренатален скрининг е включен ултразвук и биохимичната диагностика, когато е важно да се определи нивото на хормоните в кръвта. Това също може да покаже наличието на определени патологии.

Много често рутинните ултразвукови прегледи се извършват на три етапа през целия гестационен период - първа фетална морфология, втора фетална морфология, трета фетална морфология.

Понякога има нужда и от допълнителни ултразвукови изследвания. Ето защо, ултразвукът се прави на пациента толкова често, колкото е необходимо.

 

Ако от първите дни след зачеването бременността протича без патологии и оплаквания от жената, така наречената фетална морфология се извършва 3 пъти, по следната схема: от 10-та седмица до 13-та седмица, от 18-та до 22-ра седмица и от 30-та до 34-та седмица.

 

Феталната морфология през първия и втория триместър е важно да се планира стриктно за определения период на бременността. С навременното откриване на груби малформации на плода до 14 седмици, жената може да прекъсне бременността по медицински причини.

 

Ултразвук при ранна бременност

 

Не е препоръчително да се прави планиран ултразвук по-рано от 10-та гестационна седмица, но в някои отделни случаи ранното посещение при специалист е оправдано. Разбира се, акушер-гинекологът трябва да потвърди това и да изпише подходящо направление с описание на причината за ранното ултразвуково изследване.

Обикновено това се прави когато предишната бременност на жената е била прекъсната спонтанно, след процедурата IVF, когато е необходимо ранно проследяване на развитието на ембриона, при наличие на болка, чести главоболия, замайване и непривична слабост.

Също така и когато лекарят подозира кистозно приплъзване, при наличие на кървав секрет от гениталиите - ярко червено или кафеникаво. Ако има смущаващи симптоми, е добре да се направи вагинален ултразвуков преглед дори в първия ден от пропуснатата менструация. Подобна техника позволява да се определи извънматочна бременност още 12 дни след оплождането. Но при липса на специални показания за ранен ултразвуков преглед, по-добре е да отложите първото посещение при ултразвуков диагностик за 10-та-13-та седмица от бременността.

 

Първа фетална морфология в първия триместър на бременността

 

Тя се прави за определяне на евентуални сериозни патологии в плода, както и да се оцени състоянието на органите на майката. Лекарят оценява анатомията на плода, броя на феталните яйца в матката (в последния случай можете да определите дали ще бъдат еднояйчни или разнояйчни близнаци), може да изследва сърцето и съдовете, излизащи от него, да се чуе сърдечния ритъм и да се направи оценка на мобилността на ембриона.

 

През първия триместър на бременността изследванията на функцията на щитовидната жлеза на бъдещата майка също са задължителни. Определяне на нивото на TSH и антитела срещу тиреоидни ензими, т.нар anti-TPO дава възможност за диагностициране на лека тиреоидна недостатъчност и позволява да се определи рискът от тиреоидит след раждане. Недостатъчността на щитовидната жлеза при бременни жени е критичен фактор за развитието на плода, тя е причина за спонтанни аборти, но може да бъде и пряк фактор, допринасящ за намаляване на интелигентността на детето.

 

В същия период на бременността, т.е. до края на 12-та седмица, трябва да се направи и изследване на кръвна група, за да се потвърди или отхвърли серологичен конфликт. Серологичен конфликт възниква, когато майката има кръвна група с Rh (-) фактор, а бащата на детето има кръвна група с Rh (+) фактор. В тази ситуация тялото на майката може да третира детето с Rh (+) кръвна група, наследена от бащата, като „натрапник“ и може да изработи антитела срещу тях. Когато се установи серологичен конфликт и се открият такива антитела срещу детето в кръвта на майката, за да се предотвратят усложнения като тежка анемия и тежка жълтеница при детето, на майката се прилага анти-D имуноглобулин между 28-та и 34-та седмица от бременност.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Евтим Милошев: "Веднага се срещнах с бизнеса"
Дата: 20/04, 11:30

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 11:30

Мъск отложи пътуването си до Индия
Дата: 20/04, 11:08

В добро състояние са българите, пострадали в автобусната катастрофа в Турция
Дата: 20/04, 10:54

Почина мъжът, който се самозапали на процеса срещу Доналд Тръмп
Дата: 20/04, 10:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия